Bevásárol a hamburgi kikötőből a Cosco, de nem lesz többségi tulajdonos

iho   ·   2022.10.24. 18:00
hamburg_tolleort_terminal

A kínai logisztikai vállalat hamarosan véglegesíti a HHLA által üzemeltett Tollerort konténerterminál (CTT) részvényeinek harmincöt százalékának felvásárlását.

A német szövetségi kormányt aggódik az eljárás miatt, hogy a Coscónak a CTT-be történő befektetése nem minősül-e nemzetbiztonsági veszélynek, ezért vizsgálja a Cosco és a HHLA közötti megállapodást. A határidő október 31-e, a német minisztériumoknak eddig kell meghozniuk a döntést.

A HHLA megnyugtatásul közölte: a kínai fél sem a hamburgi kikötőt, sem pedig a HHLA-t nem vásárolja fel. A vállalat nyilatkozata szerint a szövetségi kabinet csak akkor hoz döntést, ha visszautasítják az együttműködést. Ha nem születik döntés, véglegesítik a megállapodást a Coscóval. A HHLA-tól azt is elmondták, a kínai vállalat nem fér majd hozzá stratégiai szaktudásokhoz. A kikötői infrastruktúra Hamburg szabad és Hanza-város tulajdona marad, az informatikai és értékesítési adatokért továbbra is kizárólag a HHLA felel.

A konténerterminált illetően a HHLA közölte: a Coscónak nem lesznek kizárólagos jogai vagy hozzáférése, a terminál minden ügyfél előtt nyitva fog állni. A kikötőüzemeltető azt is letisztázta, hogy az Európai Unió nem tiltakozott az együttműködés ellen, tekintve, hogy megadták a trösztellenes jóváhagyást. A HHLA nem kapott olyan objektív indoklást, mely a beruházás jóváhagyása ellen szólna.

A vállalat kiemelt néhány olyan előnyt, amiket a partnerség fog hozni. A Coscóval való együttműködés például valószínűleg meg fogja szilárdítani a hamburgi kikötőnek az Északi- és a Balti-tengeri régiókban betöltött logisztikai csomóponti pozícióját. A HHLA-tól azt is közölték: megerősítik az ellátási láncokat, munkahelyeket fognak létrehozni, továbbá elősegítik az értékteremtést Németországban – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a hamburgi Tollerort konténerterminál. Kép forrása: HHLA/railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek