Bliccelsz? Viccelsz?

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.04. 08:45
kiskep_3

Tavaly ősszel vezették be a cseh fővárosban a bliccelés visszaszorítására irányuló intézkedéseket, amelyek a statisztikák és a kiértékelés szerint beváltak a városi közlekedési szolgáltatónál. Múlt év októberében indult az a kampány, amely arra figyelmezteti az utasokat, hogy nem felejtettek-e el jegyet venni vagy azokat érvényesíteni. A közlekedési vállalat még tovább ment, s a helyszíni bírságot a felére csökkentik, amennyiben a befizetési határidőn belül éves bérletet vásárol a bliccelő. Így a 800 koronás büntetés 400 koronára csökken. Az éves bérlet ára Prágában jelenleg 3 650 cseh korona, ami hozzávetőlegesen 43 ezer 800 forint. Ez napi bontásban 10 korona, azaz 120 forint.

Nem utazom feketén feliratú kitűzőket is osztanak az utasoknak, akik nem bliccelnek

A nemrég elvégzett felmérés alapján kiderült, hogy 2017 októbere óta április elejéig összesen 2 250 potyautas vásárolta meg az éves bérletet annak érdekében, hogy a bliccelésért járó bírságot a felére csökkentse. A prágai BKV-nak az intézkedésnek köszönhetően csaknem nyolcmillió koronával (96 millió forint) nőtt a bevétele. A projekt sikere miatt a városvezetés úgy döntött, hogy az idei év végéig meghosszabbítja a bliccelés elleni kampányt.

Amennyiben Budapesten is körülbelül 120 forint per nap lenne az éves bérlet ára, csökkenne Önök szerint a bliccelők száma?

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek