Braunschweig is a Traminót választotta

Ács Attila   ·   2012.06.04. 07:30
solaris_tramino_braunschweig_fooldal

A lengyel Solaris az alacsonypadlós autóbuszaival, trolibuszaival vált ismertté Európa-szerte, 2009-ben döntöttek úgy, hogy portfóliójukat a villamosgyártással egészítik ki. A 100 százalékban alacsonypadlós típusnak nem kellett sokáig várnia az első megrendelésre; Poznańban már közlekedik is mind a 45 jármű – az üzemeltető legnagyobb megelégedettségére, hiszen a flotta rendelkezésre állása 99 százalékos.

A közelmúltban Jéna is a Traminók mellett tette le a voksát: mint ismeretes, csak öt példányról van szó, az üzlet mindenképpen történelmi jelentőségű, hiszen német üzemeltető azelőtt még soha nem vásárolt lengyel villamost.

Most a Braunschweiger Verkehrs AG tenderét is a lengyelek nyerték meg, így 2014 májusa és decembere között 15 (illetve opcióban további három) járművet szállítanak az alsó-szászországi városba.

A német üzemeltető kívánalmainak megfelelően a villamosok négy egységből állnak majd, hosszuk közel 36 méter lesz. Újdonság, hogy a poznańi Traminóktól eltérően ezek nem multicsuklós, hanem rövidcsuklós kivitelűek, tehát mind a négy egység forgóvázas, nem lesz befüggesztett rész. Az utaskapacitásuk 201 fő, ebből 77-en ülve utazhatnak, a gyors fel- és leszállást hat széles utasajtó segíti elő. A braunschweigi Traminók egyirányúak lesznek, a nyomtávjuk 1100 milliméter.

Az új villamos látványterve – némileg módosul a homlokfal is (kép: Solaris)

Kapcsolódó hírek