Csökkenőben a brémai kikötők konténerforgalma

iho   ·   2019.12.20. 18:00
400px_bremerhaven

Habár a brémai kikötők alapvetően jó elhelyezkedéssel bírnak, a jövőben szükséges lesz az infrastruktúra bővítése. A becslések szerint a brémai ikerkikötő rakpartjai és termináljai 2019-ben 71,2 millió tonna tengeri szállítású árut fognak kezelni, 4,3 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. Habár Bréma város kikötője 13,2 millió tonnával 7,2 százalékkal növelte forgalmát, a bremerhaveni létesítmény hat és fél százalékos mínuszban van, ez ötvennyolcmillió tonnát jelent.

A brémai, és a felvételen látható bremerhaveni kikötő is a tavalyinál alacsonyabb konténerforgalmat fog az éven bonyolítani (kép forrása: mannlines.ee)

A bremerhaveni átrakodási visszaesés a konténerrakodásban mutatkozik meg: az 52,8 millió tonnányi áru hét százalékos csökkenést jelent. A konténerek 4,9 millió TEU (húsz láb hosszúságú konténer) mennyisége kilenc százalékkal lesz kevesebb, mint 2018-ban. Ez a jelentős visszaesés annak az eredménye, hogy a Hapag-Lloyd négy észak-atlanti útvonalának egyik célpontját Bremerhavenből Hamburgba helyezte át. Ez a csoportpolitikai döntés azonban semmilyen szempontból nem befolyásolja a brémai kikötők teljesítményét és versenyképességét.

A bremerhaveni konténerterminál 2019-ben is remek formát mutatott, az MSC legújabb generációs konténerszállító hajóit is problémamentesen sikerült kiszolgálni. A kikötő termelékenysége szempontjából azonban elengedhetetlen lesz a mélyebb merülés, vagyis a Külső-Weser hajózható átjárójának mélyítése.

A kikötők fejlesztése nem áll meg: számos fontos, a következő években kivitelezendő beruházás előkészítése zajlik. Jól halad az új Columbus rakpart, valamint a halászkikötő északi mólójának tervezése, a nyugati rakpartok 2020-ra tervezett elkészülése pedig új lehetőségeket teremt a bremerhaveni hajógyár számára is. A brémai ipari kikötőben is fejlesztik majd az infrastruktúrát 2020-ban: előkészítik egy új hullámtörő gát megépítését, valamint befejeződik az oslebshauseni zsilip átfogó felújítása is – számol be a Logistik Express.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek