Megelőlegezett bizalom - és beruházás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.12.17. 17:30
kiskep

Jövőre több metróállomást felújítanak a cseh fővárosban. A legelavultabbak új arcot kapnak, s ezáltal biztonságosabbak is lesznek. A C (piros) vonalon a Pankrác és Opatov állomások felújítását tervezte be a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP), a B (sárga) vonalon a Jinonice megálló újul meg, az A (zöld) vonalon pedig a Dejvická és Skalka állomások kapnak korszerűsítést. A beruházás értéke eléri a százmillió koronát, azaz 1,1 milliárd forintot. A munkákat 2015 végéig végzik el.

A B vonalon felújított metrókocsik járnak<br>(fotók: a szerző)

A kiválasztott metróállomásokon a legelavultabb a világítás és a falak burkolata – ezeket cserélik újra. A korszerűsítésnek köszönhetően csökken a tűzveszély, nő az utasbiztonság és energiatakarékosabbá válnak az állomások. A beruházásra az EU Közop-programjából is szeretnének támogatást kapni, ezért kell 2015-ig befejezni a munkákat, addig viszont az állam állja a számlát.

A Vysočanská megállót nem is olyan régen pofozták ki - jó lett

A prágai metróhálózat három vonalán (A, B, C) összesen ötvenhét metróállomás van, a hálózat teljes hossza 59,5 kilométer. Az első megnyitott vonal a Kačerov–Florenc szakasz volt a C vonalon 1974-ben. A legutóbbi metróbővítés 2008-ban volt, ekkor a C vonal északi szakaszát bővítették 4,6 kilométerrel, s három új állomással (Střížkov, Prosek, Letňany). 2011-es adatok szerint a prágai metró évente 531 millió utast szállít. Hálózatának bővítése jövőre várható, az A vonal Dejvická–Motol szakasszal – itt 6,1 kilométernyi új szakasz épül négy új állomással. A negyedik, D metróvonal építése az előkészületi fázisában van.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek