Egy hétvége, két katasztrófa

iho/közút   ·   2011.07.24. 19:56
1100724_kina_busz_lil

A szuperexpresszek ütközéséről már beszámoltunk, a megelőző napon, pénteken pedig egy buszbaleset döntött gyászba számos családot, az eredetileg 35 fős buszban 41 ember lelte halálát, miután – a hat túlélő elmondása alapján – egy kisebb robbanást követően kigyulladt, és igen gyorsan ki is égett a jármű.

Az egyik szemtanú szerint a busz olyan gyorsan égett, hogy mire a sofőr megállította, több utas már halott volt. A gyanú szerint a túlterhelt emeletes buszon ráadásként még gyúlékony anyag is volt, ez okozta a gyors katasztrófát. A lángok a vázszerkezeten kívül mindent felemésztettek, az összeégett maradványok azonosításához DNS-vizsgálatra lesz szükség.

Ennyi maradt a kétszintes buszból

Kína közlekedési hálózata gyorsuló ütemben fejlődik, és a fejlesztések elképesztő számokat mutatnak. Az elmúlt hétvége két sajnálatos balesete azonban felveti a kérdést: a gyorsaság mennyiben megy a minőség rovására? A tegnapi vasúti baleset még nem is Kína leggyorsabb pályaszakaszán történt, mégis komoly veszteségekkel járt, rossz belegondolni, mi lenne az eredménye egy hasonló ütközésnek másfél-kétszer ekkora sebesség mellett.

Időközben tovább nőtt a tegnapi, Vencsu (Wenzhou) mellett történt vasúti szerencsétlenség áldozatainak és megtalált sérültjeinek száma, egyes jelentések szerint negyvennél is több, de legalább harmincöt halottról és kétszáznál több sérültről tudnak a mentőegységek.

Kapcsolódó hírek