Egyre gyérül Kínával a légi összeköttetés... Budapestről sem lehet repülni Csengtuba és Hszianba

iho   ·   2020.01.31. 12:00
cim

A Shanghai Airlines közlése szerint a Csengtu–Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian–Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti a légitársaság. A Sanghaj–Budapest járat az eredeti menetrend szerint közlekedik. A hírt a reptérkezelő honlapja tette közzé, a leállás okaira, illetve a koronavírus-járványra a közleményben nincs utalás, a Budapest Airport javasolja, további információkért az utasok forduljanak légitársaságához.

Az Airportal összefoglalója szerint Budapestre öt kínai reptérről, hetente tizenegy menetrend szerinti közvetlen utasszállító járaton összesen több mint háromezer széket kínálnak a magyar főváros felé a légitársaságok. Az Air China hetente háromszor érkezik Ferihegyre Pekingből minszki közbenső leszállással. A Shanghai Airlines Sanghajból a hét három napján közvetlenül, valamint heti kétszer Hszian és heti egyszer Csengtu érintésével repül Budapestre. A Hainan Airlines pedig heti két járattal Csungkingot köti össze Feriheggyel.

Eközben világszerte egyre több légitársaság dönt a kínai járatok lemondása mellett. Az első európai cég, amely leállította kínai vonalait, a British Airways volt, az azóta hasonló döntést hozó légitársaságok listája: Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss International Airlines, Lion Air, Air Seoul, Air Tanzania, United Airlines, American Airlines, Cathay Pacific, Cathay Dragon, Hong Kong Airlines, Air Asia, Jetstar Asia, Air India, IndiGo, Finnair, Air France és a KLM.

Mint látható, az American szerepel a listán, de nem állította le az összes kínai járatát, azonban a társaság pilótáinak független szakszervezete, az Allied Pilots Association jelezte, bepereli az Americant, ha nem dönt valamennyi kínai vonal felfüggesztéséről. A United és a Delta a kínai repülések iránti igény radikális csökkentésére hivatkozott a járatai leállításakor.

(fotó: KLM)

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Air France–KLM csoport jelzi: a KLM most hétvégétől február 9-éig függeszti fel közvetlen járatait Pekingbe és Sanghajba, Az Amszterdamból február 2-án, vasárnap induló járatok célja, hogy a lehető legtöbb ügyfélnek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy Pekingből és Sanghajból visszatérjenek Amszterdamba. A KLM korábban bejelentette, felfüggeszti a szolgálatot Csengtu, Hangcsou és Hsziamen felé.

Mától kezdve az Air France speciális járatokat indít Sanghajba és Pekingbe, illetve vissza, önkéntes személyzet tagjai segítségével, hogy az utasok és az alkalmazottak biztonságosan visszatérhessenek. Az Air France korábban január 22-én felfüggesztette a Vuhanba repülő és onnan induló járatait, ez a felfüggesztés további értesítésig hatályban marad.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek