Elkészült a kétszintes Búváros inga

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.18. 18:00
buvarosinga

A két betétkocsiból és egy vezérlőkocsiból álló szerelvényt 750.7-es sorozatú Búvár húzza-tolja.

A Cseh Vasutak egy újabb sikeres járműpark-fiatalítási programot tudhat maga mögött, hiszen már csaknem teljesen elkészült az az öt új építésű szerelvény, amelyet 2019-ben rendelt meg a Škoda Transportation járműgyártótól. Az első kész szerelvény már a velimi tesztpályán rója a köröket, és fokozatosan érkeznek majd a többiek is. Az egész szériát még az idén tesztüzembe helyezik, az Ostrava és Frenštát pod Radhoštěm közötti vasútvonalon. A szerelvény egy 750.7-es sorozatú Búvár dízelmozdonyból, két kétszintes betétkocsiból és egy ugyancsak kétszintes vezérlőkocsiból áll. A szerződésben szereplő ár az öt szerelvényért egymilliárd korona (14 milliárd forint). A vonat 356 utas befogadására alkalmas.

Ez a szerelvény is követi a Škoda formatervezési vonalait

A háromkocsis szerelvény hasonló koncepcióból indul ki, mint a Deutsche Bahnnak gyártott ingavonatok. Korszerű utastér, légkoni, wifi, konnektorok, síléctartó kampók is vannak a vonaton, amelyek akadálymentesítettek. A Búváros vontatás csak átmeneti megoldás, mert a jövőben a morvasziléziai vasútvonalat villamosítani fogják. A 750.7-es sorozatú mozdonyokat (összesen hatot) a CZ Loko járműjavító műhelyében tették alkalmassá az ingavonat továbbítására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.