Emeletes KISS-ek vihetik majd a bécsi reptér utasait

iho/vasút   ·   2023.10.13. 12:00
cat_kiss

A Bécs belvárosát a schwechati nemzetközi repülőtérrel összekötő járatok elindulásának huszadik évfordulóját új Stadler-motorvonatok beszerzésével ünnepli a CAT.

Folyamatosan nő a császárváros repülőterének utasszáma, ezzel párhuzamosan a City Airport Train (CAT)-járatokat is egyre többen használják, az 50,1 százalékban a bécsi reptér, 49,9 százalékban pedig az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tulajdonában álló társaság ezért is döntött új járművek beszerzése mellett.

A három új szerelvényt várhatóan 2027-ben állíthatják forgalomba, leváltva a szolgáltatáshoz jelenleg használt, az ÖBB-től bérelt ingaszerelvényeket, melyek egy 1016-os sorozatú Siemens EuroSprinter villamosmozdonyból és három kétszintes Siemens Viaggio kocsiból állnak.

Az akár kétszáz kilométer per órás tempóra is alkalmas, ötrészes KISS-ek háromszáz ülőhelyet fognak kínálni. Az új vonatokat kifejezetten a reptéri utasforgalomhoz fogják konfigurálni: nagy csomagterek és széles folyosók, az első osztályon pedig extraszéles ülések állnak majd rendelkezésre.

A CAT-vonatokat jelenleg átlagosan naponta négyezren veszik igénybe. A bécsi Mitte állomásról a schwechati reptérre mindössze tizenhat perc alatt kiérő, környezetbarát járatokat a világ számos városa irigyli – számol be a Rail Market.

(Nyitóképünkön az új CAT-Kissek látványterve. Kép forrása: Stadler / railmarket.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek