Fogas: hétfőn restart, készen vannak a karbantartással az Erdei Iskolánál

iho/vasút   ·   2023.12.09. 13:00
02_fogas_restart

Ismét közlekedik a fogaskerekű december 11-étől. Az alacsony forgalmú időszakokban a környezeti zajterhelés további csökkentése érdekében a Telefogast részben a 60B Telebusz váltja fel.

A budapestiek által kedvelt járat régóta műszaki és forgalmi kihívásokkal küzd. A BKK célja, hogy a fogaskerekű hosszú távon fennmaradjon, fejlődjön és kiszolgálja a térségben élők, oda utazók igényeit. Évente kétszer ütemezett karbantartások során javítják az esetleges hibákat, ezúttal az Erdei Iskola állomásnál végeztek munkálatokat. Ezzel a rendszeres szervizeléssel tartják fenn a fogaskerekű biztonságos közlekedését addig is, amíg a források nem állnak rendelkezésre a teljes körű felújításhoz.

Telebusszal óvják a környékbeliek nyugalmát

A több mint egy éve bevezetett Telefogas lehetőséget adott az utazási igények és a forgalom pontos felmérésére, különösen hajnalban és késő este. Ezekben az időszakokban a több mint 200 fő befogadására alkalmas nagy hegyi szerelvények jellemzően csak egy-két utas kedvéért közlekedtek, ami – még a felújítás ellenére is – jelentős zajjal járt éjszakánként. Ezért december 11-étől hajnalban és késő este a fogaskerekű helyett Telebusz-járat közlekedik.

(illusztrációk: Vörös Attila)

A 60B Telebusz hosszabb útvonalon jár, mint a fogaskerekű, így kevesebb átszállással lehet eljutni vele a Széll Kálmán térig, valamint az onnan induló metróig és a nagykörúti villamosig. A Telefogashoz hasonló, ám annál is rugalmasabb, gazdaságosabb módon szervezhető, igénybejelentés alapján közlekedő autóbusz nem feltétlenül halad végig a teljes útvonalon. Ennek köszönhetően az üzemeltetése gazdaságosabb, ráadásul a zaj is csökken a térségben.

A járat kizárólag előzetes igénybejelentés esetén

  • hétköznapokon hajnal 5 óra környékén, majd 22:00 és 23:30 között,
  • hétvégén pedig hajnal 5 és 6 óra környékén, késő este pedig 22:00 és 23:30 között közlekedik.

A busz a Széll Kálmán tértől a fogaskerekű megállóinak környezetét érintve egészen Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig jár. A Széll Kálmán tér és a Temes utca közötti megállókat a Széchenyi-hegy felé csak felszállásra, a Széll Kálmán tér felé csak leszállásra lehet igénybe venni.

A Telefogas is megmarad, hétvégén kora reggel – körülbelül 6 és 8 óra között – továbbra is a megrendelés alapján közlekedő fogaskerekűvel lehet utazni. Ezt követően a fix menetrend szerint induló fogaskerekű közlekedik.

A Svábhegy térségében a BKK a közelmúltban több lépcsőben fejlesztette a közösségi közlekedési kiszolgálást: a 212-es buszok minden időszakban elérik a Normafát, a 212B jelzésű buszokkal pedig egészen Csillebérc, KFKI végállomásig lehet utazni. Ez a térség Pest belvárosa felől is közvetlenül elérhető az Angyalföldről induló, Deák Ferenc teret érintő és a Lánchídon át közlekedő 210-es és 210B járatokkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek