Fontos környezetvédelmi minősítést ért el az RCG

iho/vasút   ·   2024.02.28. 16:20
rcg_obb_tehervonat

A piacvezető logisztikai vállalat ismét megszerezte a B minősítést az úgynevezett szén-dioxid-közzétételi projektben (CDP).

A CDP minősítés a környezeti jelentéskészítés globális aranystandardja, melyet befektetők, vállalatok, politikai döntéshozók, tudósok és a média használják arra, hogy tájékozódjanak a vállalatok klímával kapcsolatos adatairól és stratégiáiról.

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) vezérigazgatója, Clemens Först elmondta, az idei ismételten jó eredmény nagyon jó szintre helyezi a vállalatot. Ez azt bizonyítja, hogy az RCG a párizsi klímaegyezménynek megfelelően hozzájárul egy olyan Európához, ahol érdemes élni, továbbá megfelel a vállalat azon elképzelésének, hogy az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerince legyen.

Ezen vízió érdekében az RCG 2023-ban ismét jelentkezett a minősítésre és minden klímával kapcsolatos adatot benyújtott a CDP-nek. Habár a követelmények megnőttek, és teljesen új témák, mint például a biodiverzitás vagy az Európai Unió Taxonómiája (klasszifikációs elvek alapján rendszerező rendszertana), valamint számos más részletes kérdés került be a már meglévő kategóriákba, az eredmény így is jó szintet ért el. Az RCG emellett jelentős előrelépést ért el az Energia és az Értéklánc-elköteleződés területein, A- és B- minősítéssel.

Európa-szerte több mint 7600, világszerte pedig körülbelül 23 ezer 300 vállalat jelenti le környezeti adatait a CDP-nek. Az RCG az idei „B” besorolással eleget tesz a CDP ipari átlagának, az összes iparágat tekintve pedig a globális „C” átlag felett jár. A minősítésben a vállalatokon felül önkormányzatok, városok, régiók és országok is részt vesznek.

A CDP egy olyan nonprofit szervezet, ami vállalatokat, városokat, régiókat és országokat minősít azok környezeti átláthatóságuk és intézkedéseik alapján. A cél, hogy a vállalatok és a helyi hatóságok közzé tegyék környezeti adataikat, például a klímát veszélyeztető üvegházhatású gázok kibocsátását és a vízfogyasztást. A szervezet önkéntes alapon kitöltött kérdőíveket használ a minősítés szempontjából döntő fontosságú adatok és információk összegyűjtéséhez.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5887 logisztikai szakembere évente körülbelül 448 ezer vonatot – naponta nagyjából 1230-at – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 88 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 27,5 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek