Forgalomban az első MÁV-os Schlierenek!

Károly Szabolcs   ·   2015.03.21. 13:45
400px_mavstart_schlieren_karolyszabolcs

A MÁV-Start ötvenöt használt, úgynevezett Lange Schlieren-kocsit szerez be az ÖBB-től. Az első tíz kocsi február tizenhatodikán futott be Szolnokra, ahol öt kocsin el is végezték a szükséges honosítási munkálatokat (átfestést, üléshuzatok cseréjét). Ezt követően a járművek március tizenkettedikén sikeres futópróbát tettek Győr és Mosonmagyaróvár között.

Az öt személykocsit március tizennyolcadikán, nagy csinnadratta közepette mutatta be a MÁV-Start a nagyérdeműnek a főváros Keleti pályaudvarán, majd másnap a honállomásukként kijelölt Miskolcon is szemügyre vehette azokat a sajtó és a kíváncsiskodók.

Az első öt MÁV-os Lange Schlieren-kocsi március 21-én szállított először utasokat. Károly Szabolcs felvételén második útján, a 418 163-as Csörgő húzta 527-es számú sebesvonattal érkezik Szerencsre a szerelvény

Magyarországi személyszállító pályafutásuk egy nap pihenőt követően, huszonegyedikén kora reggel 4 óra 35 perckor kezdődött meg az 5220-as számú, Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatú személyvonattal. A további Schlieren-kocsik honosítása után folyamatosan cserélődhetnek le a miskolci vonalon közlekedő, harminc-negyven éves fülkés (B, Bo) és termes (By) személykocsik.

Az első szerelvény fordája április nyolcadikával bezárólag: 5220 (Miskolc–Sátoraljaújhely), 527 (Sátoraljaújhely–Budapest-Keleti sebesvonat), 526 (Budapest-Keleti–Sátoraljaújhely sebes), 5221 (Sátoraljaújhely–Miskolc személy). Mivel április kilencedikétől előreláthatólag hónapokon keresztül folytatódnak a pályafelújítási munkálatok a Mezőzombor–Sátoraljaújhely szakaszon, ezért a szerelvény fordulója a következőképpen változik: 5009 (Miskolc–Budapest-Keleti személyvonat), 520 (Budapest-Keleti–Szerencs sebes), 5205 (Szerencs–Budapest-Keleti sebes), 5008 (Budapest-Keleti–Miskolc gyorsvonat).

Ön is látta valahol a Schlieren-kocsikat, és le is fotózta? Szívesen fogadjuk olvasóink felvételeit! Várjuk a felvételeket az iho@indohaz.hu email-címre!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek