Fotókiállítás a metrókon

MTI   ·   2013.03.12. 17:03

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményéből, a Kiscelli Múzeumból és Budapest Főváros Levéltárának anyagából válogatott felvételekkel a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a száz éve elhunyt Klösz György emléke előtt.

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke beszél a 100 éve elhunyt Klösz György Budapest-fotográfusról (fotó: MTI, Koszticsák Szilárd)

Az 1844-ben a németországi Darmstadtban Johann Justus Georg Kloess néven született fotográfus huszonkét évesen érkezett Pestre két társával, akikkel fényírdát nyitott a mai Petőfi Sándor és Régiposta utca sarkán. Társai hamarosan visszatértek hazájukba, Klösz azonban maradt, és lépésről-lépésére az ország egyik legjelentősebb fotográfiai és nyomdaipari vállalkozását építette ki. Lefényképezte a város új épületeit, az Andrássy út és a Nagykörút megszületését, a villamosközlekedés és a telefonhálózat kiépülését. Az utolsó pillanatban dokumentálta a bontócsákányok alá került belvárosi és tabáni utcákat.

Megörökítette az 1870-es évek budapesti, egri, miskolci szegedi árvizeinek pusztításait, 1894-ben munkatársaival végigkövette Kossuth Lajos temetési menetét, részt vett világkiállításokon és a millenniumi eseményeken. Kameráját felállította csatornák mélyén és házak tetején, arisztokraták kastélyaiban éppúgy, mint kórházakban és menhelyeken. 1879-ben kőnyomdát alapított, cége a fényképészet mellett mindinkább térképek, tervrajzok sokszorosításával foglalkozott.

A kiállítás ajánlója szerint Klösz György kora egyszerre volt a nagyvárosi életforma megszületésének időszaka és a magyar fotográfia első virágkora. Halála után fia, Klösz Pál futatta fel az immár tisztán nyomdaipari vállalatot, amely az 1948-as államosítás után Offset Nyomda néven működött tovább.

A Kirschner Péter és Sándor Tibor által összeállított metrókiállítás május 12-ig látható.

Kapcsolódó hírek