Időben szállít a Škoda

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.05.08. 18:00
ZSSKvonat_01

A Škoda Transportation leszállította a nagyszombati járműjavítóba (ŽOS Trnava) az első 661-es sorozatú egyszintes villamos motorvonat motor-, illetve vezérlőkocsiját. A ZSSK huszonöt új szerelvényt rendelt a cseh vasúti járműgyártótól, ebből tizenhárom 661-es sorozatú, háromrészes, 80 méter hosszú, 247 utas befogadására alkalmas járművet, valamint tizenkét 660-as sorozatú, négyrészes, 106 méter hosszú és 343 utas befogadására alkalmas szerelvény. A vonatok maximális sebessége 160 kilométer per óra. A gyártást a Škoda Transportation és a szlovák ŽOS Trnava koprodukciójában végzik, a betétkocsik Szlovákiában készülnek.

A 801-esnek Martina lett a keresztneve (fotó: Škoda transportation)

Az első két szerelvényt kizárólag a cseh Škoda Transportation gyártotta, ezek a velimi tesztpályán köröznek az engedélyeztetésük miatt, a másik 23 pedig már a szlovákok besegítésével épül. Jelenleg összesen nyolc szerelvény gyártása folyik, amelyek különböző elkészületi fázisukban vannak. A tágas kétszárnyú ajtók és a teljes hosszában átjárható szerelvény kényelmesebbé és gyorsabbá teszi az utascserét. A kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszer, wifi, zárt rendszerű WC, konnektorok, USB-bemenetek, külső és belső kamerarendszer, mind lesznek a vonaton. Kerekesszékkel utazók is igénybe vehetik a szerelvényt, a toalettek ennek megfelelően vannak kialakítva. A beszállótérben kényelmesen elférnek a babakocsik és a kerékpárok is. Az új szerelvények főhadiszállása Zsolnán lesz, innen indulva észak, nyugat és kelet felé is lehet majd őket látni.

A Škoda a jelenlegi kedvezőtlen helyzet ellenére is valamennyire tudja tartani egyelőre a gyártási folyamatot, bár több beszállítója korlátozta, vagy teljesen leállította a gyártást.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek