Íme a világ majdnem legnagyobb hidroplánja!

iho/repülés   ·   2016.07.26. 16:15
an600_0

Kapufát rúgtunk elsőre, ugyanis az AG600-as a világ legnagyobb hidroplánja, legalábbis a kínaiak szerint... Márványi Péter kollégánk hamarosan visszatér a kérdésre, minden kiderül majd!

 

Korábban írtuk:

Az új, gigászi hidroplán, az AG600-as sorozatgyártását már évekkel korábbra tervezték, de első példánya csak szombaton gördült le a gyártósorról a dél-kínai Kuangtung tartomány tengerparti városában, Csuhajban. Az eseményt a repülési szakemberek mérföldkőnek tekintik az ország repülőgépiparában.

Az AG600-as (amelyet korábban JL 600-asként is emlegettek) maximális felszálló tömege 53,5 tonna, maximális utazósebessége 500 kilométer óránként, 12 órán át tartható folyamatosan használatban. A 37 méter hosszú amfíbia 38,8 méteres szárnyfesztávolsággal paramétereit tekintve, nemzetközi összehasonlításban, bőven csúcstartó, leginkább egy Boeing 737-eshez hasonlítható.

A hagyományos repülőgépekhez hasonló szárazföldi bevetéseken túl képes olyan vízterületekről felszállni és olyanokra leszállni, amelyek legalább 1500 méter hosszúak, 200 méter szélesek és 2,5 méter mélyek. A szakemberek dicsérik kiváló manőverező képességét, viszonylag nagy kutatási hatókörét és megjegyzik: távoli tengeri területekről akár 50 ember egyidejű mentésére, szállítására képes. Az elsősorban vészhelyzetekre konstruált légi jármű 12 tonna vizet tud befogadni 20 másodperc alatt és akár 37 tonna víz szállítására képes teli üzemanyagtartállyal.

– Az AG600-as olyan, mint egy hajó, amelyik repülni is tud – állapította meg Huang Ling-caj, a repülőgép vezető tervezője a Hszinhua hírügynökségnek. Az AG600-as hét év kutatómunkájának az eredménye; hetven repülőgépalkatrész-gyártó, több kutatócsoport és húsz tartomány, illetve város több mint százötven intézete dolgozott rajta. A fejlesztéséhez és gyártásához szükséges engedélyeket 2009-ben adták meg.

A hidroplánt elsősorban a hazai piacra szánják, eddig tizenhét példány iránt érdeklődnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek