Indulnak a RegioFoxok, hat új motorvonat áll forgalomba Prága környékén

Korcsmáros Gábor   ·   2023.08.08. 09:00
kep1

A prágai agglomeráció nyugati részén jelentősen nő az utazási komfort az új szerelvények megérkezésével. 

A Cseh Vasutak 2023. augusztus 11-én indítja el az utasokkal tervezett próbaüzemet hat új, a lengyel Pesa járműgyártó által gyártott 847-es sorozatú motorvonatokkal. A ČD a motorvonatoknak a RegioFox márkanevet adta. A RegioFoxok először a prágai agglomeráció nyugati részén található nem villamosított vasútvonalakon kezdenek el szolgálni, mégpedig a Rakovník–Beroun, Beroun–Rudná u Prahy–Prága és a Beroun–Lochovice vasútvonalakon. Az új szerelvények közül egy a Cseh Vasutak színeiben kezd el utasokat szállítani, öt másik viszont a Prágai Integrált Közlekedés arculatához igazodó színterv szerinti kialakításban kezd el cirkálni a vasútvonalakon. 

Itt a PID színterv szerinti ruhában díszeleg a RegioFox

Mindegyik szerelvénynek most 50 ezer kilométert kell futnia utasokkal a fedélzetén, hogy végleg lezáruljon az engedélyeztetési folyamat. A legelső szerelvény a velimi tesztek alkalmával már megtett 20 ezer kilométert. A Cseh Vasutak eddig hetvenhat RegioFox motorvonatot rendeltek meg, de opcionálisan összesen százhatvan szerelvény hívható le. A Prága környéki vasútvonalak után az év második felében a dél-csehországi, majd a pardubicei régió, a Vysočina régió, majd pedig a kelet-csehországi, és a pilseni régió következik, ahova a RegioFoxok beteszik a lábukat.

A Cseh Vasutak (České dráhy) 2023-ban rekord számú, összesen több mint nyolcvan, új építésű vasúti járművet állít forgalomba, erről korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.

A RegioFoxok fokozatos elterjedése térképen    

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek