InterCity-kényelem a nyugati gyorsokon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.04. 19:00
kiskep

InterCity-kényelem egy sima gyorsvonaton? Igen, lehetséges. Sőt sem pótjegy, sem felár, de még csak gyorsvonati pótjegy sem szükséges, hogy élvezhessük a működő légkondit. A cseh railjetek fokozatos bevetésével a Bécs–Prága-vonalon felszabaduló IC/EC kategóriájú kocsikat a cseh nemzeti vasúttársaság (České dráhy) a Prága–Plzeň–Cheb-vasútvonalon közlekedő gyorsvonatokra csoportosítja át. Az első „full extrás“ szerelvény várhatóan június 15-én indul útjára.

A Dunakeszin is felújított első osztályú kupés kocsi (Aee)<br>(fotók: a szerző)

Ezzel a lépéssel a vaúttársaság nagy mértékben javítja az utazási komfortot a Prágától nyugati irányba Plzeňen át Chebbe közlekedő gyorsvonatokon. A tervek szerint a szerelvények a következő összeállításban járnak: Aee+Bbdgmee+Bpee+2×Bee, tehát az alapszerelvény minden kocsija légkondicionált lesz, elektronikus utastájékoztató rendszer is működik majd a vonaton, konnektorok is lesznek, s nem utolsó sorban a toalett is sokkal kulturáltabb lesz – legalábbis ezt ígéri a ČD. A hétvégi pluszkocsik azonban továbbra is csak az úgynevezett humanizált kocsikból kerülnek ki.

Újrakárpitozott cseh Bpee-kocsi

A Prága–Plzeň–Cheb útvonalon közlekedő gyorsvonatokon már egy ideje az első osztályú kocsi és a többfunkciós másodosztályú kocsi a Dunakeszin felújított kocsikból állnak. Ezek a gyorsvonatok kétórás ütemben közlekednek, Prága és Plzeň között órás ütemre sűrítve a járatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek