Itt a tavasz, de még ne dobjuk ki a sícipőket!

Korcsmáros Gábor   ·   2016.04.20. 08:45
kiskep

Történt egyszer, hogy a Prágai Közlekedési Vállalatnál úgy gondolták, vásárolnak hatvan korszerű, új Škoda 14T típusú villamost. Prágában 2006 óta közlekednek a villamosok, azóta többször is gondok voltak a járművekkel. Közlekedésügyi szakértők szerint a típus nem a legmegfelelőbb a dimbes-dombos városban. Legutóbbi nagy betegségük, a forgóváz felfüggesztő rúdjainak felületén keletkezett repedések, ami miatt az összes 14T típusú villamost visszahívták a forgalomból. A villamosokat fokozatosan ellenőrzik, javítják a műhelyekben. Néhány villamos már vissza is térhetett a forgalomba.

Az új ülések és a megmásított elrendezés (fotó: PID Facebook-oldala)

Jelenleg pedig új fejlemény, hogy a közlekedési vállalat a Porschék (a villamosok dizájnja miatt Porschéknak nevezik őket) kisebb mértékű modifikációja mellett döntött. A javítás-felújítás alkalmával a 14T típusú villamosok ezentúl átesnek egy utastéri átalakításon is, valamint új festést is kapnak. A külső színkombináció kísértetiesen hasonlít a 15T ForCity villamosok külső arculatára. Az utastérben pedig kicserélik a már jócskán elhasználódott szövet bevonatú üléseket műanyagra. Az ülések színei a prágai villamosokban elterjedt és szokásosnak mondható piros–szürke. Talán a legnagyobb változtatást az jelenti, hogy a sokat bírált emelt padlós részben eddig hosszanti irányban az ablakok alatt elhelyezett üléseket kiszerelik, és az alacsony padlós részben található elrendezés szerint egymás mögött, kettő plusz egyes sorokban szerelik be az új üléseket.

A régi ülésrend (fotó: Škoda Transportation)

A Prágai Közlekedési Vállalat egy 14T típusú villamosért ötvenhét millió koronát (630 millió forint) fizetett. Egy ideig úgy tűnt, Prága inkább megválna ezektől a nem igazán bevált járművektől, olyan sejtések is voltak, hogy valamelyik szovjet utódállamba, vagy akár Lengyelországba is kerülhetnek a reklámfilmben is szerepet játszó villamosok. Ámbár most az ellenkezője látszik beigazolódni, inkább felújítják a sícipőnek is csúfolt bakancsorrúakat.

Sokkal pofásabb az új festés

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek