Japán metrókat használnak majd Dzsakartában

iho   ·   2015.03.11. 08:45
400px_jakarta_metro

Az MRT Jakarta és a két japán gyártó konzorciuma által aláírt, tizenhat vonatról szóló kontraktus értéke tizenhárom milliárd jen, körülbelül egymilliárd dollár. A szerelvényeket a szabványos ázsiai városi vasúti rendszernek megfelelően tervezik meg, amelyet számos japán vasútvállalat és a japán kormány közösen hozott létre annak érdekében, hogy a japán vasúti járműgyártás exportlehetőségekhez jusson a különböző ázsiai piacokon is. A hatkocsis metrószerelvényekre 1950 utas férhet majd fel. Az első vonatok várhatóan 2017-ben érkezhetnek meg Dzsakartába.

Dzsakarta tizenhat hatkocsis metrószerelvényt szerez be a Nippon Sharyo és a Sumimoto konzorciumától<br>(forrás: Railway Gazette)

Az International Railway Journal arról ír, hogy Dzsakarta első metróvonalának alapkövét 2013 októberében fektették le. Az észak–déli irányú vonal első fázisaként egy 15,7 kilométer hosszú pálya épül meg, amely a főváros déli részén fekvő Lebak Bulust fogja összekötni a belvárosban található Bundaran Hotel Indonesia melletti körfogalommal. A két végállomás között tizenegy megálló épül meg. A vonal 9,2 kilométeren fut majd felszín alatt, hat megállót érintve. A felszíni szakasz hat kilométert tesz majd ki, hét megállóval. A vonalon naponta 173 ezer utassal számolnak. A menetrendszerinti forgalom a tervek szerint 2018 első negyedévében indulhat meg, kezdetben ötperces követési idővel.

A japán konzorciummal kötött szerződés a hetedik megállapodás vonal megvalósítása során. A Sumitomo Corporation és a Nippon Sharyo helyi partnerek bevonásával már létre is hozott egy vasúttechnikai céget Indonéziában. 2013-ban ítélték oda három földalatti és szintén három felszíni építkezés kivitelezési szerződését, az utolsó, elektromos és mechanikus rendszerekkel kapcsolatos kontraktust várhatóan március végén vagy áprilisban fogják megkötni.

Az MRT Jakarta tervei között szerepel a metróvonal észak felé történő meghosszabbítása (a 8,1 kilométeres szakasz a Bundaran Hotel Indonesiától Kampung Bandanig vezet majd), valamint egy új, kelet-nyugati irányú vonal létrehozása is – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek