Javul a szlovák személyszállító vasúttársaság vonatainak menetrendszerűsége

Korcsmáros Gábor   ·   2024.07.31. 14:30
Panter

Az idei év első félévében a vonatok 98,34 százaléka közlekedett le pontosan, azaz késett öt percnél kevesebbet.

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság a napokban azzal büszkélkedett, hogy javuló tendenciát mutat a vonatok pontossági mutatója, amit azzal magyaráznak, hogy a folyamatos új járműbeszerzések meghozták a gyümölcsöt. A szlovák pénzügyminisztérium háttérintézménye által készített felmérés szerint 2024 első hat hónapjában tizennyolc százalékkal csökkent a személyszállító vonatok késésének időtartama. 

Mint írták, az elmúlt év ugyanezen időszakához képest nőtt a vonatok menetrendszerűsége, mégpedig 97,69 százalékról 2023-ban, 98,34 százalékra 2024 első félévében. A közszolgáltatást megrendelő hivatal, azaz a Közlekedési Minisztérium által előírt limit 97,5 százalék. A vasúttársaság elmondása szerint a javuló eredmények egyértelműen annak köszönhetők, hogy egyre több modern technológiát alkalmaznak, és egyre több új járművet üzemeltetnek, amivel csökkenteni tudják a késések mértékét, illetve gyakoriságát. Elsősorban a Stadlertől beszerzett Kissekre és a Skodától beszerzett Panterekre gondolnak, amelyek megbízható vasúti járműveknek bizonyulnak a mindennapokban. 

A személyszállító vonatok átlagos késedelmi ideje percben, negyedévekre bontva (forrás: ZSSK)

Persze, még így is lenne mit javítani a szolgáltatás terén, a ZSSK meg is jelölte a tíz leggyakoribb okot, amik késést gerjesztenek. A legelső ok a ranglétrán a csatlakozásra való várakozás, második helyen a vasúti pályaállapotok állnak, a dobogó harmadik fokán pedig a műszaki okok vannak. Negyedik a sorban a járműhiba miatti késés, ötödik az időjárás okozta késés, hatodik a természeti hatások (fakidőlés, állatok gázolása), hetedik a vasúti baleset okozta késés, nyolcadik a forgalmi okok miatti késés, kilencedik helyen feltűnik a szolgálattevők hiánya, végül az utolsó, tízedik helyen az utasok magatartása (megnövekedett utascsere időtartam, problémás utasok kizárása) áll.

Átlagosan a legtöbbet, huszonnyolc percet a Pozsony–Zsolna–Kassa viszonylaton késnek a vonatok, ennek oka egyrészt a rossz pályaállapotok, másrészt pedig a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező járművek hiánya (kevés a 160 kilométer/órás sebességre alkalmas vontató jármű). Második helyen a Prága és Budapest között közlekedő Eurocity vonatok állnak átlagosan huszonnégy perc késéssel, itt a késések okaként a társvasúttól átvett késést jelölték meg. Harmadik helyen vézett a Besztercebánya (Banská Bysrica) és Margitfalva (Margecany) közötti vasútvonal, ahol a vonatok átlagosan tizennyolc percet késnek, ennek oka pedig az utascserére szánt idő szűke.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek