Jó jel a hosszútáv felpörgése – megjött Szöulból az első Korean utasjárat

iho/repülés   ·   2022.10.04. 12:00
korean_air_00010

Dreamlinerek repülnek Koreából, hamarosan hetente kétszer. Egy vonal, két társaság. Budapest a Korean számára stratégiai jelentőségű kelet-európai célállomás.

Az utasok visszatérésével párhuzamosan fokozatosan bővül a Budapest Airport hosszú távú járathálózata is; Dél-Korea nemzeti légitársasága, a Korean Air a téli menetrendben heti két közvetlen járatot indít Budapest és Szöul között, adja hírül a Budapest Airport. Mint korábban jeleztük, egyelőre heti egyszer üzemeltetik a vonalat, október 29-étől indítják a másodikat.

Mint korábban is jeleztük, a járatindítás már 2020-ban aktuálissá vált, de akkor a járvány elsöpörte a tervet, gyakorlatilag a teljes budapesti hosszútávú forgalommal együtt. Most viszont a heti két járat is tovább bővülhet a későbbiekben. Az eredeti, évekkel ezelőtti terv szerint a vonalat a Korean A330-asokkal repülte volna, a mostani felállás más típust jelent: a járatot a légitársaság az 269 ülőhelyes Boeing B787-900 Dreamliner típusú repülőgéppel teljesíti hétfői és szombati napokon.

(fotók: Budapest Airport)

A jegyár a választott osztálytól függetlenül, minden utas számára tartalmazza az étkezést, amely igény szerint egyéni étrendhez igazítható, viszont akinek módjában áll, érdemes megkóstolnia a Korean Air által kínált hagyományos koreai ételt, a Bibimbapot. A kitűnő fedélzeti szolgáltatást az utasok maximális kényelemben élvezhetik, hiszen a légitársaság Dreamlinerének fedélzetén a megszokottnál tágasabb lábtér áll rendelkezésre, a nagy ablakok pedig igény szerint elektronikusan sötétíthetők.

A BA közleménye kitér arra is, miért fontos és értékes a légikapcsolat a dél-koreai fővárossal: a megközelítőleg tízmillió lakost számláló Szöul nemcsak turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű úticél, hanem virágzó gazdasági központ is. A magyar kormány autóipari beruházási politikájának eredményeként számos dél-koreai vállalat tevékenykedik Magyarországon, és jelentős az egyéb elektronikai eszközök forgalma is.

Tegyük hozzá: egy másik Korean-járatnyitás is erősen érzékelteti a gazdasági kapcsolatok dinamikáját, hiszen még a járvány előtt, 2020 februárjában megérkezett az első koreai teherszállító, a Korean Air Cargo 777F típusú árusgépe, ami szintén heti két járatot jelent a két főváros között. A reptérkezelő szerint a légitársaság 2020 februárja óta közel háromszáz dedikált cargo járatot üzemeltetett Budapest és Szöul között – ez az összeköttetés egészült ki most az utasok számára is elérhető szolgáltatással.

A járat várhatóan a szabadidős céllal utazók körében is népszerű lesz; Szöulban 5 világörökségi helyszín található, amelyek között épített és természeti értékek egyaránt felfedezhetők. A dél-koreai turisták körében Budapest szintén egyre növekvő népszerűségnek örvend: 2022 januárja és májusa közötti időszakban a dél-koreai vendégek száma négyszer akkora volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a vendégéjszakák száma pedig 87 százalékkal nőtt.

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter kiemelte, hogy a járatindítástól a turisztikai forgalom jelentős növekedését is várják, miután az idei évben 22 ezer dél-koreai látogató több mint 100 ezer vendégéjszakát töltött Magyarországon. A miniszter rámutatott, hogy 2019-ben és 2021-ben is Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. "Ma, amikor a világgazdaságnak újabb fekete időszakában vagyunk, különös jelentősége van a kiszámítható, megbízható partnerségeknek és a nagyméretű, nagymértékű és sok munkahelyet létrehozó beruházásoknak" - hangsúlyozta.

Jeong Soo Park, a Korean Air ügyvezető alelnöke és utasforgalmi hálózatvezetője elmondta: „Budapestet már a járvány előtt is vonzó célállomásnak tekintettük. ... A Korean Air a továbbiakban is támogatni fogja Budapestet, mint stratégiai jelentőségű kelet-európai célállomást, és szorosan együtt fog működni a magyar kormánnyal az Incheon-Budapest útvonal fejlesztése érdekében.”

(fotó: Korean Airlines)

Dél-Korea legnagyobb városába a Korean Air mellett a LOT lengyel légitársaság is biztosít menetrendszerű járatot; a két vállalat jóvoltából így immár heti több mint 2000 ülőhely érhető el Szöul és Budapest között, hangzik a Budapest Airport összefoglalója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Jól áll a BUD, visszaépül az utasforgalom

iho/repülés   ·   2024.01.21. 12:00

A világjárvány előtti időszakhoz közelít a Budapest Airport: a repülőtéren tavaly 14,7 millió utas fordult meg, ami a Covid előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti. A légijavak mennyisége pedig soha nem látott rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 ezer tonna árut kezelt.