Július 1-jétől megszűnik a vasúti pótjegy és már országbérlettel is lehet utazni az IC-ken

iho/vasút   ·   2023.06.30. 09:00
00_ic_potjegy

A MÁV-Start és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben. További változás, hogy holnaptól már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez. A szombattól érvényes módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi ingázáshoz.

Július elsejétől több díjszabási változással egyidejűleg egyszerűbbé válik az IC-pót- és helyjegyek eddigi összetett rendszere, és az utasok az intercity-vonatokon, illetve a nem IC-minőségű, de helyjegyköteles vonatokon élhetnek a májusban bevezetett országbérlet kínálta árelőnnyel.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján a július elsejétől életbe lépő új díjszabási rend szerint az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, amelyek megváltásával az országbérlettel rendelkezők is utazhatnak az IC-vonatokon. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni.

Július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Holnaptól az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – utazhatnak az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán. A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Július 1-jétől

  • 10 kilométer távolságig 400 forint,
  • 10,1–15 kilométer között 450 forint,
  • 15,1–20 kilométer között 500 forint,
  • 20,1–25 kilométer között 550 forint,
  • 25,1–30 kilométer között 600 forint

lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosokra érvényes jegyek és bérletek árát nem érinti a tarifaátalakítás. A teljesárú és kedvezményes menetjegyek árairól a július 1-jétől érvényes Vasúti Menetdíjtáblázat 2–6. oldalán tudnak tájékozódni az utasok.

A kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára a fentiekkel arányosan módosul, a bérletek és a 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek jelenlegi ára viszont továbbra is megmarad.

Harminc regionális vasútvonalon a vonatokat huszonöt százalékos kedvezménnyel lehet igénybe venni 2013-2014 óta, a kilométeralapú díjszabás változásával egyidejűleg a regionális teljesárú, valamint kedvezményes tarifák ára is változnak. (A kedvezményes menetdíjú regionális vonalakról, viszonylatokról a július 1-jétől érvényes Vasúti Menetdíjtáblázat 35-36. oldalán, az árakról pedig a 13. oldalon tudnak tájékozódni az utasok.)

Változik az Okosjegy is

Ugyancsak július első napjától jelentősen átalakulnak az Okosjegyek is. A 2021-ben bevezetett, jelentős kedvezményt nyújtó, kizárólag a MÁV appban és az új Elvirában kapható jegytípus idén március óta minden belföldi intercity vonatra kapható. A legfontosabb változás, hogy az Okosjegy július 1-jétől csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem. Továbbra is elérhető marad Okosjeggyel minden olyan település, amely eddig is elérhető volt. Változik az Okosjegy visszaválthatósága is: az Okosjegy az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza. A helyjegyárak változása miatt az Okosjegyek ára is változik, a korábbi kettő helyett pedig csak egy díjszint lesz. Az árak különböző mértékben változnak, de többségében nem emelkednek a korábbi magasabb díjszint fölé, sőt esetenként alacsonyabbak, mint a korábbi alacsonyabb díjszintű ár. Továbbra is érdemes előre gondolkozva Okosjegyet váltani: a pénztárban váltott teljesárú jegy és helyjegy árához képest Okosjeggyel akár negyven százalékkal olcsóbban lehet utazni.

Szombattól változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az Elvirából vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-Start és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi öt százalékos kedvezmény, a digitális felületeken (Elvira, MÁV app) keresztül váltott jegyek esetében pedig öt százalék lesz ezentúl.

A zalaegerszegi ingázókat érintő fontos újdonság, hogy július 1-jétől a vármegye- és országbérleteket Zalaegerszegen már a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is elfogadják. Ezzel a zalai megyeszékhely lesz az első település hazánkban, ahol megvalósul a teljes tarifaközösség. Az új bérlet helyi közlekedésben történő használatakor – az eddigiekhez hasonlóan – csak be kell mutatni az ország- vagy a Zala vármegyei bérletet a buszokon, és mellé azt a személyazonosításra alkalmas igazolványt is, amelynek számát megadták a bérletváltáskor.

Az M3-as metró felújításának befejezésével, július 1-jétől a Budapest bérletekkel már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni, és ezen a viszonylaton belül a korábbi felármentesség is megszűnik. A Nyugati pályaudvar és Ferihegy között közlekedő eddigi feláras vonatok intercity-minőségű vonatrészei, kocsijai a helyjegy megváltásával vehetők igénybe július 1-jétől, szombattól.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek