Képes szuvenír Malmőből

Vörös Gábor   ·   2013.06.02. 11:30
00DSC_0080

Malmö északi felén, a kikötő szomszédságában található a főpályaudvar, amely egyben a város tömegközlekedési csomópontja is. Innen indulnak a helyi, helyközi és távolsági vonat- és autóbuszjáratok is. A vasúti közlekedésben a motorvonatok a mérvadóak Malmőben. Közvetlen járatok indulnak innen a többi között Koppenhágába és Stockholmba is. A szerelvények java részét az új Alstom Coradia Nordic motorvonatokból állítják ki. De fellelhető még (Stockholm irányába) az X2000-es motorvonat is. Csak a távolsági és a nemzetközi vonatokat állítják ki hagyományos személykocsikból, amelyeket többségében ASEA-gyártmányú RC-4-es villanymozdonyok húznak.

Már Malmö Central állomáson a dalfesztiválra emlékeztették az utasokat <br> A képre kattintva galéria nyílik a szerző fotóiból

Városi autóbuszként a Volánbusz flottájában is megtalálható Volvo 7700-as típusú csuklós és szóló autóbuszokat alkalmaznak, amelyek itt biogázzal üzemelnek. De találkozhatunk még Solaris Urbino 15LE CNG sorozatú gumikerekűekkel is főleg a helyközi autóbuszvonalakon.

A jegyárak viszont kissé borsosak: már a reptéri autóbusz is egy irányban 104 svéd koronáért szállítja a felnőtt utasokat. Diákkedvezmény viszont van 25 éves korig; nekik csak 89 svéd koronát kell fizetniük egy útra. A városi tömegközlekedési tarifák zónarendszerűek. Tizennégy zónára van felosztva Malmö és elővárosi negyedei. Az árak 21 és 99 svéd korona között mozognak egy útra. Egy belvárosi jegy (amely Malmö-központra, Lundochra és Helsingborgra terjed ki) tehát pillanatnyi árfolyam szerint 700-3500 forintnak megfelelő összegbe kerül. Gyermekeknek, családoknak körülbelül negyven százalékos kedvezményt biztosítanak. A vasúton és az autóbuszon is igénybe lehet venni az úgynevezett Jojo bérletet. Az Eurovíziós Dalfesztivál helyszínére, a Malmö Arénába Hylle állomásra lehetett eljutni. Erre az alkalomra biztosítottak kedvezményt az odalátogatóknak: 42 svéd korona volt egy retúrjegy Hylle és Malmö Central állomása között, amely körülbelül négy kilométer távolságra van egymástól.

Kapcsolódó hírek