Késésért fizetni? Ugyan már!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.10.25. 11:00
kiskep_01

A jövő év végéig kapott haladékot a ZSSK szlovák vasúttársaság a késések miatti kártérítés ügyében – írja az Új Szó. Az Európai Bíróság nemrég hozott döntése szerint az EU vasúttársaságainak akkor is kártérítést kell fizetni, ha a késés nem a vasút hibájából keletkezett. A döntés mégsem vonatkozik a Szlovák Vasúttársaságra, legalábbis a jövő év végéig nem.

(fotó: a szerző)

Az érvényes európai jogszabályok értelmében minden vasúttársaság köteles a 60 percnél nagyobb késés esetén visszatéríteni a jegyár 25 százalékát, 120 percnél nagyobb késés alkalmával már a jegyár felét kell kártérítésként visszatéríteni. Ez akkor is érvényes, ha nem a vasúttársaság hibájából, tehát előre nem látható okok miatt keletkezett a késés. A hangsúly most azon van, hogy ez minden vonatra érvényes, nem csupán a nemzetközi járatokra, valamint az IC-vonatokra. A ZSSK-nak az a legnagyobb probléma, hogy már a belföldi járatokra is kiterjesztették a gyakorlatot. Járatainak zöme ugyanis éppen belföldi, amiért idáig nem kellett fizetnie. A szlovák vasúttársaság ügyesen még az Európai Bíróság legutóbbi döntése előtt kialkudott egy ötéves haladékot a belföldi járatok késése esetén történő visszatérítésekre. A kapott haladék a jövő év végéig tart. A nemzetközi járatok és az InterCityk késésekor azonban ők is kötelesek minden esetben fizetni, legyen a késés oka baleset, vagy hófúvás.

Nemzetközi járat késésekor is azért vannak feltételek, csak az kaphatja vissza a menetjegy árának egy részét, aki külföldre utazik és igazolni tudja, hogy a jegy vásárlásakor még nem tudott a vonat késéséről. Aki tehát például Pozsonyból (Bratislava) Érsekújvárra (Nové Zámky) utazik nemzetközi EC járattal, az nem kaphat vissza semmit. Például 2012-ben a ZSSK vonatai összesen 1,8 millió percet késtek, a prímet a belföldi Gerlach IC vitte, amely július 19-én 440 percet késett a célállomáson egy átjárón történt baleset miatt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek