Két új mozdonygyár épül Indiában

iho   ·   2013.05.06. 09:42

Az indiai kormány jóváhagyta a Vasúti Minisztérium javaslatát, hogy ajánlatokat kérjenek két modern mozdonygyár felépítésére – írja a Railway Gazette.

A vasúti költségvetés csaknem 13 milliárd rúpiát különített el a Madhepura városában létesítendő gyárra, amely villanymozdonyokat épít, míg a dízelmozdonyokat készítő üzem felépítésére Marhowra városában húsz és fél milliárd juthat.

A gyárberuházásokat PPP-konstrukcióban, azaz a magántőke bevonásával, nemzetközi mozdonygyártók bevonásával tervezik megvalósítani. A minisztérium „jelentős külföldi beruházásról” beszél, a javaslatok véglegesítését három hónapon belül tervezik.

(fotó: Railway Gazette)

Az új gyárak révén az Indian Railways tíz év alatt 800 villanymozdonyhoz jut, ezek teljesítménye egyenként 12 ezer lóerő, a másik gyárban pedig ezer dízelmozdony készül majd 4500, illetve 6000 lóerős teljesítménnyel. A mozdonyok a tervek szerint a nemzetközi energiahatékonysági normáknak megfelelő konstrukciók lesznek, és a teljesítménygarancia rendszere is hasonló lesz a világon máshol alkalmazottakhoz.

A Wikipedia adatai szerint az indiai vasútvonalak hossza 65 ezer kilométer, az utasok száma tavaly naponta 24 millió, az állomások száma 7500. Az Indian Railways egyben különféle vasúti gyártóhelyek tulajdonosa, ez a cég a világ kilencedik legnagyobb vállalata az alkalmazottak száma szerint, több mint 1,4 millió dolgozóval. A jelenleg használt 5197 dízel- és 4309 elektromos mozdony mellett az adatsorok szerint 43 gőzmozdony is szolgálatban áll az Indiai Vasutaknál.

Kapcsolódó hírek