Kikötői esték Bécsben

iho.hu   ·   2024.05.10. 11:00
Hafen Hamburg, madártávlatból

Szakmai fórumon vették górcső alá a szakemberek Bécsben, a Neustift am Walde-i Wolff heurigerben a hamburgi kikötő közreműködésével lebonyolított osztrák konténerforgalmak alakulását. A házigazda a Hafen Hamburg Marketing bécsi képviselete volt.

Az észak-német tengeri kikötő a konténerszegmensben érdekelt osztrák szállítmányozók, szállítmányozási ügynökségek, árufuvarozó vasutak és üzemeltetők legfontosabb partnere. Tavaly 293 ezer 500 TEU haladt át a hamburgi terminálüzemeltetők létesítményein úgy, hogy az árut az alpesi köztársaságban adták fel, vagy Ausztria volt a rendeltetési hely. A Hafen Hamburg azonban más osztrák érdekeltségű árucsoportokat is kezel és raktároz. Ebbe a kategóriába tartoznak például a linzi Voestalpine acélmű nyersanyagai. Összességében az Ausztrián áthaladó tranzit mennyisége évi 5 millió 470 ezer tonna.

Alexander Till, a Hafen Hamburg Marketing bécsi képviseletének vezetője a fórumon – amin cseh, szlovák és magyar szakmabeliek is részt vettek – a vasúti logisztika fontosságát hangsúlyozta. Az osztrák import és export konténerszállítmányok több mint 95 százalékát mintegy száz blokkvonat révén a vasút fuvarozza. Axel Mattern, a Hamburgi kikötő igazgatósági tagja szerint, mivel Ausztria fontos szerepet tölt be az észak-német tengeri kikötő közép-európai kapcsolatrendszerében, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a kikötői ágazatban tevékenykedő vállalatok folyamatosan fektetnek be a folyamatok optimalizálására és digitalizálása, valamint a szolgáltatások körének bővítése érdekében.

Hamburg kikötőjének és Ausztriának a kiváló kereskedelmi kapcsolatai évszázados múltra tekintenek vissza. A kikötő az 1950-es évek óta különösen fontossá vált az osztrák gazdaságnak – az osztrák kikötői képviselet a legrégibb Hamburgban, 1951-ben nyílt meg –, és a hetvenes évek óta nagyon fontos átrakodási pont. Mindenekelőtt a hamburgi kikötő kedvező vasúti kapcsolatait és a globális vonalhálózatot értékelik az osztrák cégek – így Hamburg több mint húsz éve tartja a vezető helyet Ausztriában a konténerforgalomban. Tavaly a negyedik legjobb eredményt érte el a Hamburg és Ausztria közötti konténeres szállítás a már említett 293 ezer 500 TEU-val. A fő árufajták közé tartozik a fa, papír, italok, szerelvények, gépek és berendezések.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek