Kilencmillió légiutas Budapesten!

iho   ·   2014.12.18. 08:45
cim

Újabb forgalmi rekordot állított fel a Budapest Airport: a repülőtéren különleges meglepetéssel köszöntötték az idei kilencmilliomodik utast. A szerencsés utas egy debreceni magyar család egyik tagja volt; Ujj András és felesége, Eleonóra, valamint a kislányuk Abigél a Brussels Airlines brüsszeli járatával érkezett Budapestre, adta hírül a Budapest Airport.

Alaposan meglepődött Ujj András és családja, amikor a reggeli brüsszeli járatról kiszállva először nem a csomagjaikért kellett menniük, hanem egy vidám fiatal zenészekből álló rezesbanda (a pécsi PTE Brass Band) fújta nekik az indulót. A szerencsés kilencmilliomodik utast a budapesti repülőtéren Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója köszöntötte televíziós és fotókamerák kereszttüzében.

Jost Lammers BA-vezér és a szerencsés utas<br>(fotók: Budapest Airport)

A repülőtér vezetője értékes ajándékkal is meglepte Ujj Andrásékat: az egész család a Brussels Airlines légitársaságtól egy tetszőleges európai célállomásra szóló repülőjegyet kapott ajándékba, hozzá exkluzív repülőtéri szolgáltatás-csomagot valamint ajándéktárgyakat a Budapest Airporttól és vásárlási utalványokat a repülőtér kereskedelmi partnereitől.

Az ünnepség egyben azt is jelentette, hogy a Budapest Airport átadta a múltnak a 2011-es év utasforgalmi rekordját, amikor 8,9 millió utas indult és érkezett a ferihegyi terminálokon keresztül. Azóta a repülőtér vezetői a légitársaságokkal és a magyar turizmus döntéshozóival karöltve hatalmas erőfeszítéseket tettek újabb járatok elindítására, újabb városok és kontinensek összekapcsolására a magyar fővárossal. A Budapest Airport 2014 végéig több mint 9,1 millió utasra számít, ami 7,2 százalékos növekedési ütemet tesz ki a 2013. évhez képest, és egyben azt is jelenti, a budapesti repülőtérnek sikerült regionális versenytársainál – mint például a prágai, a bécsi vagy a varsói repülőtér – jelentősen jobb teljesítményt elérnie.

Csoportkép a mágikus számmal

– Óriási előrelépés számunkra a szinte bűvös 9 milliós határ átlépése, hiszen még soha, semmikor nem volt ennyi utasa a budapesti repülőtérnek – jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: – Továbbra is minden tőlünk telhető erőfeszítést megteszünk, hogy Budapest és Magyarország a  kelet-közép-európai régió leggyorsabban növekedő célpontja legyen, illetve, hogy az üzleti és szabadidős utasok, valamint a nemzetközi befektetők és az üzleti partnerek vonzó helyszínként tekintsenek Budapestre és Magyarországra.

Az idei évben egy sor új légitársaság jelent meg a budapesti repülőtér kínálatában, köztük az Air Serbia, a török Pegasus Airlines, az Emirates, a Transavia France és a spanyol Vueling. Számos más légitársaság – köztük a Jet2.com és a Wizz Air – új célpontokra is indított járatokat, míg a görög Aegean, az izraeli El-Al, a Brussels Airlines, a lengyel LOT, a Norwegian, a Turkish Airlines, az Aeroflot és az Air France növelte utasszámát nagyobb gépek forgalomba állításával.

Sikerült kiheverni a Malév leállása utáni sokkot

A Budapest Airport előrejelzése szerint 2014 végére az utasforgalom meghaladhatja a 9,1 millió főt, miközben a repülőtér a szolgáltatási színvonal terén is kiváló teljesítményt tudhat magáénak, hiszen 2014-ben elnyerte a legjobb kelet-európai repülőtérnek járó Skytrax-díjat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek