Korszerűbbé vált a szlovéniai Celje állomása

iho/vasút   ·   2023.03.09. 09:00
celje_szlovenia

Új jelző- és biztosítóberendezést telepítettek, a fejlesztést a spanyol CAF Signalling és szlovén partnere, az Iskra valósította meg.

A munkálatok a legösszetettebb részét jelentették annak a jelző- és biztosítóberendezés-fejlesztési programnak, mely a szlovén főváros Ljubljanától keletre fekvő Zidani Most és a szlovén–osztrák határnál található Šentilj közötti vonalat érinti. A jelentős teher- és személyforgalmat kezelő pályaszakasz a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) a Baltikumtól az Adriai-tengerig vezető folyosójának része.

A celjei fejlesztés során 97 kitérőt, 188 tengelyszámlálót, 166 jelzőt és két szintbeni átjárót cseréltek ki. Az állomás irányítása érdekében új helyi vezérlőpultot telepítettek, most már központi forgalomirányítás üzemel. A két új biztosítóberendezés beüzemelése tizennyolc napot vett igénybe, a munkálatok közben fenntartották a vasúti forgalmat.

A CAF Signalling azt nyilatkozta, a projekt mérete és összetettsége, valamint az azt körülvevő környezet összes nehézsége különösen jelentős kihívást jelentett a vállalatnak.

A beruházás az Európai Unió társfinanszírozásával, a Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül valósult meg. A teljes vonal korszerűsítési programja 2025-re fejeződhet be – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a megújult celjei állomás. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek