Lufthansa-csoport: nőtt a forgalom, csökkent a bevétel

iho/repülés   ·   2012.01.13. 14:09

A Lufthansa Csoportot alkotó légitársaságok rekord számú utast szállítottak 2011-ben: összesen 106,3 millióan repültek a Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, bmi vagy Germanwings légitársasággal. Ez az előző évhez képest 7,5 százalékos növekedés. A csoport 2011-ben 9,8 százalékkal növelte kapacitását és 7 százalékkal több utaskilométert értékesített. A repülőgépek átlagos kapacitás-kihasználtsága 2 százalékponttal 77,2 százalékra csökkent – olvasható a légitársaság-csoport közleményében.

Az eladások csökkenő trendje folytatódott az év hátralévő szakaszában is, csoport-szerte bebizonyosodott, hogy lehetetlen tartani az év elején elért bevételnövekedés szintjét. Figyelembe véve ezt és a gazdaság folyamatosan tapasztalható bizonytalanságát, a Passenger Airlines, a Lufthansa személyszállítási üzletága alacsony, 3 százalékos mértékben kívánja növelni a 2012-ben kínált utaskilométerek számát. A Lufthansa ezt nagyobb repülőgépek forgalomba állításával, illetve az európai útvonalakon az új, több ülést tartalmazó kabinkoncepció további kiépítésével kívánja elérni.

2011-ben összesen 65,5 millió utas repült Lufthansa gépein, ez 11,1 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. A SWISS 16,4 millió utast szállított, az Austrian Airlines 11,3 milliót, a bmi 5,7 millió, míg a Germanwings 7,5 millió utast vitt. (A nem nyereséges British Midland légitársaságot a Lufthansa akár veszteségek árán, de értékesíteni kívánja, a vevő  British Airways lesz – a szerk.)

A Lufthansa Cargo 1,9 millió tonna árut szállított 2011-ben, ami 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A járatok kapacitása 8,6 százalékkal, az értékesítés pedig 6,5 százalékkal nőtt. Ennek köszönhetően a teherszállító járatok kihasználtsága 1,4 százalékkal 69,5 százalékra csökkent – hangzik a Lufthansa-csoport közleménye.

A tavalyi év krónikájához tartozik, hogy sikeres volt a bioszintetikus üzemanyagok tesztelése. A Lufthansa összesen 1187 repülést hajtott végre bioüzemanyaggal Hamburg és Frankfurt között a projekt időtartama alatt. Az első számítások szerint ezzel 1471 tonnával csökkentette CO2-kibocsátását.

Kapcsolódó hírek