Már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott idén az ÖBB RCG

iho/vasút   ·   2022.12.08. 09:30
00_rch_gabonavonat

Az eddig több mint 17 ezer vagonban érkezett szemestermény kétharmadának úticélja magyarországi megrendelők telephelye, a fennmaradó rész Olaszország és Ausztria gabonatárolóiba megy tovább.

Átlépte magyar határt az ÖBB Rail Cargo Group (ÖBB RCG) magyarországi leányvállalatának, a Rail Cargo Hungariának (RCH) az idei egymilliomodik tonna ukrán gabonát fuvarozó vonata.

Az ÖBB RCG magyarországi leányvállalataival kiemelt feladatának tartja, hogy szolgáltatásaival támogatást nyújtson az ukrán embereknek és gazdaságnak. Az egymillió tonnás teljesítménnyel a cégcsoport a segítséget nyújtó vasúttársaságok élmezőnyébe tartozik.

A vállalatcsoport a háború kitörése óta prioritásként kezeli az Ukrajnából érkező élelmiszeripari küldemények, főként kukorica, napraforgómag, búza, szója, árpa, valamint növényolaj fuvarozását. A társaság Ukrajnával fennállt korábbi teherforgalma az év második harmadától kezdve havi százezer tonnás nagyságrendekre szökött fel. A belépő áruk fele vasérc, a második legnagyobb tétel azonban a gabona és az olajos magvak.

A nyolcvan százalékban kukoricából álló gabonaszállítmányok részaránya az Ukrajnából érkező áruforgalomban a tavalyi két százalékról harmincra nőtt. Az egyre nagyobb mennyiség rendkívüli kihívások elé állította a társaságot: garantálni kellett a teherkocsi- és vontatási kapacitást, továbbá a határátmenetet meg kellett szervezni és felgyorsítani. Az RCH innovatív technológiai megoldásokat és alternatív fuvarozási projekteket is kifejlesztett a küldeménytovábbítás mennyiségi növelése érdekében. Ismét elkezdte alkalmazni a fuvarozás gyorsítására a vasúti teherkocsik tengelyének korábbi átszerelési technológiáját.

Kovács Imre, a Rail Cargo Group Igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke személyesen egyeztetett az Ukrán Vasutak (UZ) vezetőivel az áruk továbbításának gyorsítását szolgáló közös intézkedésekről, amelynek részeként közös munkacsoport alakult, és bővült a két társaság közötti adatcsere-forgalom is.

A határforgalom gyorsítását szolgáló intézkedések fokozatosan hoztak eredményt. Havi ötszázzal sikerült növelni a belépő és átrakásra kész széles nyomtávú teherkocsik számát, így szeptemberben már ötezer ilyen vagon érkezett az RCH számára. A továbbított vonatok száma az áprilisi heti ötről novemberre már gyakran elérte a heti 13–15-öt.

A Rail Cargo Group a magyar–ukrán viszonylatban éves szinten 2–4 millió tonna fuvarvolumen többlettel számol. Magyarországi piacvezető vasúti árufuvarozó leányvállalata, az RCH készen áll arra, hogy a továbbiakban is teljesítse az ukrán részről megfogalmazott növekvő szállítási igényeket.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek