Még harminc Frecciarossa 1000-es motorvonatot rendelt a Trenitalia

iho/vasút   ·   2023.11.13. 12:10
trenitalia_frecciarossa_1000

A nagysebességű szerelvényekkel egészen a Benelux-térségig akarnak közvetlen járatokat indítani az olaszok.

Az olasz nemzeti vasúttársaság és a Hitachi Rail által a napokban aláírt megállapodás értéke 861 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 320 milliárd forint). A kontraktus opcionálisan további tíz ETR1000-es megrendelését is lehetővé tesz 287 millió euróért (cirka 107 milliárd forintért). A megrendeléssel már 94 példányosra nő a Trenitalia Frecciarossa 1000-es flottája; 2010 óta ötvennyolcat vehettek át, további hat pedig átadásra vár.

A gyártó szerint a 350 kilométer per óra sebességű közlekedés alkalmas vonatok elsősorban az olasz nagysebességű viszonylatokon fognak pendlizni, ezen felül viszont Franciaországba, Ausztriába, Svájcba, Németországba, sőt Spanyolországba, Belgiumba és Hollandiába közlekedő nemzetközi járatokon is beveti majd őket a Trenitalia. A járművek a többáramnemű kivitel és a feltelepített egységes európai vonatbefolyásolási rendszer (ETCS) okán zökkenőmentesen tudnak majd átkapcsolni az egyes országok vontatási áramnemei és vonatbefolyásolási rendszerei között.

A vonatokat a Hitachi Rail nápolyi és pistioai üzemeiben fogják megépíteni. Az első kész szerelvényeket várhatóan 2026 tavaszán szállítják majd le, a Trenitalia évente nyolc–tíz Frecciarossa 1000-est vehet majd át. Az új vonatok is a korábbi ETR1000-esek kinézetét viselik majd magukon, tűzpiros festésben fognak tündökölni, az utastér viszont megújul: a gyártó szerint olyan élvonalbeli szolgáltatásokat fognak nyújtani, melyeket az utasok és a megrendelők is értékelni fognak – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az FS egyik Frecciarossa 1000-es motorvonata. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek