Megduplázza az elektromos Zoe gyártását a Renault

MTI   ·   2018.07.11. 10:49

Az Automotive News Europe hírportál szerdán arról számolt be, hogy a Zoe az egyik legsikeresebb elektromos autó volt 2015 és 2017 között az európai piacon, az idén azonban a Renault japán partnerének Nissan Leaf modellje már megelőzte az eladásokban. Tavaly harmincezer Renault Zoe gördült le a Párizs melletti Flins üzem szerelőszalagjairól és ezzel százezerre emelkedett a modell bemutatása óta elkészült példányok száma. A 2012-ben bemutatott teljesen elektromos Renault Zoe új verziója jövőre kerül kereskedelmi forgalomba.

A Renault a Zoe napi gyártási volumenét négyszáznegyvenrere tervezi emelni a jelenlegi kétszázhúszról. A kapacitásnövelő beruházás kivitelezéséhez a Franciaországban hagyományos augusztusi üzemszünetet veszik igénybe. A beruházás az üzemben működő akkumulátor-összeszerelő részleg bővítését is magában foglalja.

A Renault Flins üzeme 1952 óta működik. Jelenleg az üzemben a Renault Clio és Zoe, valamint a Nissan Micra modellek gördülnek le a szerelőszalagról. Tavaly az üzemben hatvanháromezer Renault Clio és kilencvennégyezer Nissan Micra készült. A Zoe gyártásának megduplázásához a Clio gyártásának a törökországi Bursa és a szlovéniai Novo Mesto üzemekbe történő áthelyezésével csinálnak helyet. A keresleti ingadozások kiegyenlítésére azonban a Flins üzem is gyárt még Clio modelleket, de viszonylag alacsony példányszámban. A Clio ötödik generációs modelljét az idei év végén, vagy a jövő év elején mutatja be a Renault.

A Renault elektromos modellpalettáján a Zoe mellett még a Twizy "négykerekű robogó" szerepel. Az autógyár Drive the Future stratégiai terve a meglévő platformon továbbfejlesztett Zoe mellett 2022-ig további nyolc modellel tervezi bővíteni az elektromos modellpalettát. A Renault–Nissan szövetség viszonylag hamar belevetette magát az elektromos autók gyártásába. Carlos Ghosn vezérigazgató irányítása alatt 2011-ben négymilliárd eurót invesztáltak technológiai fejlesztésekbe és gyártási beruházásokba. Az autógyár szövetség 2013-ig évi ötszázezer elektromos autót tervezett gyártani, ez azonban nem valósult meg. A kezdetek óta eddig összesen hatszázezer elektromos autót értékesítettek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek