Megduplázza elektromos teherflottáját a Gebrüder Weiss

iho/közút   ·   2023.09.28. 18:00
gebruder_weiss

Újabb tíz e-furgon beszerzéséről írtak alá közel egymilliárd forintos megállapodást a Ford Magyarországgal, ezzel a cég Budapesten és négy magyar nagyvárosban károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesíthet küldeményeket.

A Gebrüder Weiss Kft. (GW) ügyvezetője, Varga Bálint az esemény alkalmából elmondta: a társaság háromhónapos tesztidőszak pozitív tapasztalatai alapján döntött az elektromos meghajtású fuvarozási technológia alkalmazásának kiszélesítéséről. Emisszió-mentes járművei ebben az időszakban Budapesten a társaság fővárosi házhozszállítási (B2C) fuvarfeladatainak 85 százalékát szállították házhoz. Az e-furgonok a hét minden napján dolgoztak, Budapest sűrűn lakott kerületeiben havonta 24 ezer kilométert tettek meg. A napi futást egyetlen töltéssel teljesítették. A próbaidőszak során több mint 15 ezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátását tették feleslegessé. A teszt egyértelműen pozitív eredménnyel zárult, ami indokolttá tette újabb tíz elektromos jármű beszerzését.

A társaság Budapesten és négy magyar nagyvárosban jelenleg károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesít küldeményeket a tágabb értelemben vett belvárosi zónákban.

A GW elkötelezett a zöld logisztika iránt. Ennek jegyében nyáron Magyarországon elsőként egy hidrogénmeghajtású járművet is tesztelt. A társaság a technológia legkorábbi szakaszaiban alkalmazza a már elérhető megoldásokat, köztük az LNG- és a CNG-meghajtást is.

Bagyó Dávid, a Ford Magyarország Ford Pro márkaigazgatója a megrendelés aláírását követően az elektromos tehergépjárművek magyarországi lehetőségeit elemezve egyebek között hangsúlyozta, hogy a tisztán elektromos hajtású E-Transittal a Ford Pro a termelékenység és az értékteremtés új szintjét kínálja a magyar vállalkozásoknak, hiszen az áruszállítóval a kategória legnagyobb akkumulátorát, hatótávolságát és teljesítményét, valamint a különleges ProPower Onboard funkciót kínálja; ez utóbbival az autó áramforrásként is használható.

A Ford Pro átfogó, digitális szolgáltatásai javítják az európai haszonjármű-vásárlók produktivitását, többek között növelik az autók rendelkezésre állási idejét, csökkentik az üzemeltetési költségeket, ezzel segítve a vállalkozások fenntarthatóságát.

Bránko Aczkov, az Ikea operációs fejlesztője kiemelte, a két vállalat hasonlóan gondolkodik és cselekszik a körkörös és klímapozitív üzleti tevékenység tekintetében. Az Ikea számára fontos, hogy a környezettudatos elvek szerint gyártott áruk emissziómentes fuvarozással jussanak el az emberekhez.

A GW fejlesztési terveiben a következő lépés a legalább 250–300 kilométer hatótávú elektromos járművek beszerzése lesz, amelyekkel Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza is kiszolgálhatóvá válik.

(Nyitóképünkön a Gebrüder Weiss Magyarország Ford E-Transitjai. Kép forrása: Gebrüder Weiss)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek