Megkapta a típusengedélyt a PKP Pendolinója

iho   ·   2014.09.13. 13:45
400px_pkpic_pendolino

A tervezetthez képest négy hónap késéssel, de megszerezte a végleges közlekedési engedélyt a lengyel vasúti hivataltól a nagysebességű Pendolino-vonatokra a PKP Intercity. Lengyelország nemzeti vasútja, a PKP 2009-ben rendelt az Alstomtól húsz hétkocsis Pendolino-szerelvényt.

A motorvonatok a 2014–2015-ös menetrend életbe lépésével állnak forgalomba, a szolgáltatási szintet tovább emelve: az Alstom-szerelvények képviselik ezentúl Lengyelországban a legmagasabb, EIC Premium elnevezésű szintet.

Decembertől menetrend szerinti forgalomba állhatnak a lengyelek presztízsszerelvényei<br>(fotó: Railway Gazette)

A francia gyártó eddig tizennégy motorvonatot szállított le a PKP-nak. A vasúttársaság számításai szerint decemberre már tizennyolc szerelvény birtokában lesznek, így elindulhat Varsó és Krakkó között a nagysebességű szolgáltatás, egy órával csökkentve a két város közötti jelenlegi menetidőt.

A járműveket az Alstom saviglianói üzemegysége építi meg, amely jelenleg a svájci SBB számára is gyártja az ETR610-es gyári sorozatú Pendolinókat. A Lengyelországban végzett nagysebességű tesztek során a motorvonatokkal sikerült megdönteni mind a lengyel, mind pedig a típus sebességi rekordját: az egyik szerelvény 293 kilométer per órás legmagasabb tempót ért el – írja a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek