Megszűnt a fogas rendszeres pótlása

iho   ·   2022.12.05. 09:00
00_60-as_fogas

Mától mindhárom fogaspótló busz igényvezérelt, azaz csak az utas bejelentésére indul el.

A november 11. óta nem járó fogaskerekű vonalvezetése olyan a terepviszonyok miatt, hogy a járat egészét nem lehet normálisan közúton közlekedő járművel, azaz busszal pótolni. A fogas nagyjából a 21-es buszcsalád vonalával járt párhuzamosan, ezért a tényleges pótlásban nyilván ezeknek van a legnagyobb szerepük.

Tegnapig egyedül a fogas felső szakaszán járt 60-as számmal busz, amely a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között vitte az utasokat.

Így jár a 60A busz

Mától a fogas alsó szakaszának a 21-estől távolabb eső megállóinak, az Orgonásnak és az Esze Tamás iskolának a megközelítését – a korábban már alkalmazott módon – két járat, a 60A és 60B van hivatva pótolni. Ezek igényvezérelt járatok, csak akkor indulnak, ha az utas ezt előre jelzi!

Így jár a 60B busz

Fontos változás, hogy a korábban napközben mindenképp induló 60-as busz mától szintén csak igény esetén megy, ahogy eddig kora reggel és késő este tette.

Mindhárom pótlójárat rövid, csupán néhány megállót tesznek meg a buszok. Együttesen sem fedik le a fogas útját, ehhez a középső szakaszon igénybe kell venni a 21-es vagy 212-es népes buszcsaládok valamelyik tagját is. A 60A és 60B a Városmajor utcából, a 128-as busz Szent János Kórház megállója mögül indul (vagy nem indul). Mindkettőnek óránként egyszer van lehetséges indulása. A 60-asnak óránként két vagy három potenciális indulása van a Svábhegytől (hétvégén 9 és 10 között négy).

Ez pedig a 60-as pótlóbusz útvonala

A járatokat telefonon vagy – regisztrált utasoknak – a telebusz.bkk.hu oldalon lehet megrendelni 30 perccel az indulási időpont előtt. A buszok és sofőrök bázisául szolgáló alsó végállomásokon (Városmajor utca, Svábhegy) az utas személyes megjelenése esetén is elindul a járat, bár a BKK közleményében ezt gondosan eltitkolta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek