Megújul a külsővati Marcal I-es vasúti híd

iho/vasút   ·   2019.05.21. 18:00
400px_kulsovat_hidfelujitas

A Külsővat megállóhely közelében lévő Marcal I-es híd a Hídrekonstrukciós program keretében épül át. A régi hídszerkezetet május 18-án emelte ki a kivitelező.

Új híd feszülhet hamarosan a Veszprémi-csatorna felett Külsővat megállóhely közelében. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: NIF Zrt.)

A Veszprémi-csatorna feletti híd átépítésének előkészítési munkái idén februárban kezdődtek meg. Azóta megtörtént a szerelőtér kialakítása, elkészítették a híd-alépítményt és a híd-háttöltés cölöpalapozását, megépítették az új hídfőket, a szerelőtéren, erősített állványzaton pedig előkészítették az új híd zsaluzatát és a vasbeton szerkezet betonacél-szerelési munkáit.

A beruházás a napokban újabb szakaszához érkezett: május 18-án éjszaka a régi hídszerkezet kiemelésével helyére kerülhetett az új felszerkezet. A bontási és építési munkák miatt május 18-tól június 8-ig vágányzár van érvényben a Győrt Celldömölkkel összekötő, 10-es számú vasútvonalon, Vinár és Celldömölk állomások között. A vágányzár időszaka alatt végzik el az új hídszerkezet kibetonozását, elkészül a háttöltés, az oldaltöltés és a töltéslezáró kúp, megtörténik a kapcsolódó közművezetékek kiépítése is.

A híd átépítésével megszűnnek a lokális sebesség- és tengelyterhelés korlátozások, ami jelentős mértékben növeli a vasúti közlekedés színvonalát. A teljes beruházás várhatóan 2019 őszére fejeződik be. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek