Mentőjegyek csődbe ment cégek utasainak

iho   ·   2014.11.26. 16:15
cim5

Nem lesz mentőalap, de lesznek mentőjegyek: így lehet összefoglalni a légitársaságok nemzetközi szervezete, a IATA friss döntését arról, hogyan sietnek az uniós tagtársaságok önkéntes megállapodásuk alapján azoknak az utasoknak a segítségére, akik egy csődbe ment légitársaság járatára rendelkeznek jeggyel, de a bedőlés miatt már nem tudnának hazajutni.

A IATA elnöke, Tony Tyler Brüsszelben tájékoztatta a sajtót a döntésről, amely olyan, a szervezethez tartozó légitársaságokra vonatkozik, amelyek az Európai Unióba vagy onnan tartanak fenn járatokat. Az olcsó jegyeket természetesen a rendelkezésre álló kapacitás arányában kell felajánlani.

A döntés tulajdonképpen egy már meglévő „szokást” formalizál és tesz szabállyá, ami szerint a járat nélkül desztinációjukon rekedt utasoknak a tag légitársaságok fel kell, hogy ajánljanak csökkentett áru jegyeket a hazajutásukhoz. Olyanokról lehet szó, akik tehát az Európában, vagy az Európába illetve onnan utaznak, és akiknek az eredeti légitársasága maximum két héttel korábban állította le a működését, és akiknek a biztosításuk nem teszi lehetővé a hazajutást.

Ugyancsak felelőssé teszik a hazajutás megsegítésére azt az országot, amelynek hatósága engedélyezte a csődbe ment légitársaság üzemelését, az állami szerveknek a leállás esetében a kommunikáció és a szervezés a feladata, vagyis hogy megteremtse a lehetőséget az utasoknak a „mentőakcióban” való részvételre.

Az Európai Bizottság korábban azt fontolgatta, hogy a légitársaságok adjanak össze egy állandó készenléti alapot, amely finanszírozná a csődbe ment cég utasainak hazajuttatását. Ez a terv azonban nagyon kemény vitákat váltott ki a légitársaságok részéről, amelyek nem tartották jó eljárásnak, hogy a pénzügyileg erős légitársaságok finanszírozzák a kockázatosabb helyzetben lévő cégeket. A legfontosabb érv azonban, ami miatt a IATA is ellenezte ezt a megoldást, az volt, hogy ennek az alapnak a 85 százalékát a fenntartásához szükséges adminisztráció működésére kellene fordítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek