Micsoda turné! Egy hétig hidrogénhajtású vonat is közlekedett Csehországban és Szlovákiában

iho/vasút   ·   2022.05.31. 15:10
00_ilint

Az Alstom május 17. és 24. között Railshow keretében mutatta be a Coradia iLintet. A világ első hidrogénmeghajtású személyszállító vonata Németországból érkezett Csehországba, és két mozdonyvezető üzemeltetésével egy hét alatt számos állomást érintve tartott bemutatót.

A Coradia iLint az Alstom Coradia Lint platformján alapul, amelyet 2016 szeptemberében az InnoTrans közlekedéstechnika és vasútipari nemzetközi vásáron mutattak be. Az első tesztüzemeket 2017-ben a csehországi Velimben, a VUZ tesztpályán végezték. 2018 óta kereskedelmi forgalomban közlekedik Németországban, Ausztriában személyszállítási forgalomban, Hollandiában tesztüzemben is kipróbálták. A Coradia iLint-et Németországban és Franciaországban fejlesztették ki, és főként a németországi Salzgitterben gyártják. Németroszág, Olaszország és Franciaország is adott már le megrendelést hidrogénvonatokra. A Coradia iLint vonat ideális megoldás lehet a nem villamosított vonalakon – a magyarországi vasútvonalak mintegy hatvan százaléka ilyen.

(fotók: Alstom)

A vontatási rendszer üzemanyagcellákat használ, amelyek hidrogén és oxigén vízzé történő egyesítésével állítanak elő villamos energiát. Az üzemanyagcellák által működtetett rendszer csupán gőzt és kondenzvizet bocsát ki, miközben alacsony zajszinttel működik. Gyorsulási és fékezési teljesítménye a hagyományos Coradia Lintéhez hasonló, maximális sebessége 140 kilométer/óra, hatótávolsága 1000 kilométer. A vonatban százötvenen tudnak leülni, a szerelvény alacsonypadlós. Az új tartályelrendezések huszonöt százalékkal növelték a hatótávolságot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek