Mutatjuk az új prágai villamost, amiből kétszázat vesz a cseh főváros

Korcsmáros Gábor   ·   2024.01.12. 09:00
FC01

A tervek szerint már jövőre utazhatunk rajtuk. 

Napvilágot láttak a Škoda Group által fejlesztett új, ForCity Praha 52T típusú villamos látványtervei, amelyből a cseh főváros közlekedési vállalata nem kevesebb, mint kétszázat rendelt meg. Novemberben derült ki, hogy a nagy prágai villamosbeszerzési tenderen újra a cseh Škoda járműgyártó győzedelmeskedett. A kontraktus értéke 16 milliárd 600 millió cseh korona, azaz 265 milliárd forint. A szerződés negyven járműre szóló kötelező érvényű megrendelést ír elő (húsz jármű leszállítása 2025 végéig és húsz jármű leszállítása 2026 végéig), a fennmaradó százhatvan jármű lehívására pedig 2027-től opcionálisan van lehetőség. 

Milyen is lesz a Prága utcáin már jól ismert ForCity villamos továbbfejlesztett változata?

  • Egyirányú, ötrészes, száz százalékban alacsonypadlós, hossza 32 méter.
  • Egyetlen lépcső, vagy szintkülönbség sem lesz benne.
  • A jármű klímaberendezését a gyártó már zöld technológiával építi bele, a külső és belső világítás is ledes.
  • A villamoson automatikus utasszámláló rendszer is lesz, ami a kamerarendszer része.
  • A villamost okos ütközésgátló rendszerrel is felszerelik.
  • A befogadóképességük még nagyobb lesz, mint a ForCity 15T típusúnak. 

Tessék, lássék, a villamos, fotók: Škoda Group.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.