Negyvenegy KISS-e már biztosan lesz az ÖBB-nek

iho/vasút   ·   2022.04.12. 12:00
stadler_kiss

Az Osztrák Szövetségi Vasutak megrendelte az emeletes motorvonatok első adagját a Stadlertől.

Az osztrák vasúttársaság és a svájci gyártó februárban írt alá egy összesen kétszáz kétszintes motorvonat vásárlását lehetővé tevő, hárommilliárd euró értékű keretszerződést. A mennyiségből az ÖBB első körben negyvenegy szerelvényt (húsz hatrészest és huszonegy négyrészest) hívott le a napokban. A beszerzés értéke 600 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon körülbelül 230 milliárd forint. A járművek várhatóan 2026-tól állnak majd forgalomba Ausztria keleti országrészében, Bécs környékén, Alsó-Ausztriában és Burgenland tartományokban a vállalat Cityjet márkanevű elővárosi szolgáltatása keretében.

A motorvonatoknak köszönhetően az ÖBB növelheti a jelenlegi férőhely-kapacitást és javíthatja az utaskomfortot, még vonzóbbá téve a vasúti utazást az egyéni autózással szemben. Az ÖBB elnök-vezérigazgatója szerint ez jót tesz a környezetnek, a vasúttársaságot választó utasoknak pedig kényelmet és praktikusságot nyújt.

Az ÖBB új, emeletes motorvonatai százhatvan kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességre lesznek képesek. A négyrészes szerelvények 380, a hatrészesek pedig 610 ülőhelyet fognak nyújtani. A kiváló gyorsítóképességnek köszönhetően rövidebb menetidőket lehet elérni, így ideálisak a sűrű forgalmú útvonalakra.

A KISS-ek belső terének elrendezéséhez a napi ingázók és szabadidős utazók kívánságait és elvárásait is számításba vették. A szerelvények minden kocsiján található majd alacsonypadlós beszállási lehetőség, valamint optimalizált többcélú tér, mely kerékpárok, babakocsik és poggyászok számára is nagy helyet, az ajtók közelében való elhelyezés okán pedig könnyű, akadálymentes megközelíthetőséget kínál. A mozgáskorlátozottak és kerekesszékkel közlekedők részére az egyik középső kocsiban alakítottak ki teret, új, állítható magasságú oldalsó asztalokkal. Az új vonatok modern utasteret, kényelmes üléseket, minden üléssorhoz konnektorokat, szabályozható klímát, valamint korszerű, valósidejű utastájékoztató rendszert és kamerás megfigyelő rendszert fognak kínálni – számol be a Railway Pro.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Stadler Rail)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek