Párduc- és cápainvázió a cseheknél

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.03.21. 11:15
kiskep

A 2012-ben végbement cseh vasútijármű-park fiatalításáról több ízben is írtunk az ihón. A masszív beruházás 2013-ban is folytatódik. A Cseh Vasutak a terv szerint százötvennél is több új vagy felújított vonatot/kocsit állít fokozatosan forgalomba. A beruházás éves összértéke eléri a 6 milliárd koronát (71,5 milliárd Ft).

A regionális vonatok esetében új elektromos és motorvonatok beszerzéséről van szó, folytatódik a RegioPanterek és RegioSharkok leszállítása. A távolsági vonatok esetében pedig folytatódik a felújított vasúti kocsik beszerzése, ennek üteme a múlt évhez képest megkétszereződik.

Támad a cápa

Az új vonatok képviselői a párducok (RegioPanter) és a cápák (RegioShark) lesznek, amik az ország 8 kerületében teljesítenek majd szolgálatot. 2013-ban befejezik a CityElefantok átadását is, az utolsó emeletes szerelvény a Morvasziléziai kerületben jár majd. A Libereci kerület részére elkészülnek a Regio-Shuttle RS1 (RegioSpider) típusú vonatok is. Folytatódik továbbá az „ürgék” azaz a Bfhpvee295 típusú vezérlőkocsik gyártása, valamint a 842-es típusú motorvonatok felújítása.

A RegioSpider beltere<br>(Tevan Imre fotója)

Ami a távolsági járatokat illeti, idén felgyorsul a felújított kocsik leszállítása, így nagymértékben javul az expresszek és EuroCityk szerelvényeinek komfortja. 2013-ban befejezik az étkezőkocsik felújítási programját (WRmee816 kocsik), modernizálnak körülbelül 30 többfunkciós poggyásztérrel ellátott, mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas kocsit (Bbdgmee236 sorozat). Idén megérkeznek az első felújított Bmpee típusú kocsik is, amit a Pars nova gyárt, Sőt az ABpee típusú lengyel Pesa által felújított gyorsvonati kocsik első képviselői is megjelennek a cseh síneken.

Felújított többfunkciós kocsi érkezett Prágába az egyik zsolnai expresszen

Az új vasúti járművek modern, tágas és világos utastérrel rendelkeznek, alacsony padlósak, klimatizáltak, akadálymentesítettek, beleértve a toalettet is. Modern audiovizuális tájékoztató rendszerrel vannak ellátva, az ajtók gombnyomásra nyílnak, s menet közben blokkolva vannak. Néhány üléshez konnektorokat is szerelnek, a RegioPanterekben és a RegioSharkokban már wifi is működik.

A RegioPanterben már wifi is működik

A jövőben sem áll meg a mókuskerék, hiszen 2014-ben a ČD állományba veszi a Siemens gyártmányú Viaggio Comfort, ismertebb nevén railjet szerelvényeket. Ezek 2014 decemberétől a Prága–Brünn–Bécs–Graz viszonylaton közlekednek majd kétóránként.

Kapcsolódó hírek