Rekordszámú utas vonatozott az araboknál a ramadán idején

iho/vasút   ·   2024.04.24. 08:40
szaudi3

A Mekkát és Medinát összekötő nagysebességű vonalat 1 millió 90 ezren választották a március közepétől április közepéig tartó időszak során.

A két szent városba tartó zarándokok utazását megkönnyítő programot hirdetett a muszlimok idei böjti időszakára az úgynevezett Haramain (Szent Városok)-vonalat közösen üzemeltető Saudi Arabia Railways (SAR) és a spanyol nemzeti vasút Renfe szaúdi üzletága, ennek során érték el a fontos mérföldkövet.

A konzorcium a napi járatok számát 66-ról 93-ra növelte, március 11-e és április 13-a között 3163 vonatot közlekedtetett le, ez a normál menetrendi kínálathoz képest 41 százalékkal több. A szerelvények ráadásul megdöbbentő, 97,4 százalékos pontossággal értek el céljukhoz.

A ramadán egyedi igényeire reagálva az imaidőhöz igazították a vonatok menetrendjét, promóciós ajánlatokat kínáltak a csoportos foglalásoknak és a családoknak kedvezve, a medinai állomáson pedig külön fogadóközpontot hoztak létre az utasok átszállását megkönnyítendő.

Annak érdekében, hogy a zarándokok a naplementekor kezdődő iftárt (estebédet) elfogyaszthassák, éjszakai járatokat is indítottak, melyek hajnali 3 órakor startoltak és 2 óra 25 perccel később álltak meg végállomásukon.

A kezdeményezés a vasútra terelte az utasokat, nem is akárhogy: márciusban 851 ezer 250-en utaztak a Haramainnal, ami a legmagasabb havi érték a nagysebességű szolgáltatás 2018. októberi elindulása óta.

Az arab nagysebességű vasút kereskedelmi tevékenysége folyamatosan nő: 2023-ban rekordmennyiségű, 6 millió 970 ezer utas vette igénybe, ami elképesztően nagy, kilencven százalékos ugrás a 2022-es – a Covid-világjárványt követő első teljes évi – 3 millió 670 ezres mennyiséghez képest – jelenti a Rail Tech.

(Nyitóképükön egy Talgo 350 SRO típusú nagysebességű szerelvény a Haramain-vonalon. Kép forrása: Talgo)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek