Retróból sosem elég: jön a második balatoni kör!

iho/vasút   ·   2022.08.10. 15:00
nohab_balaton_retro

Az előttünk álló hétvége főszereplői a Nohabok lesznek, de a Szergejek, Csörgők, a Samu és a 424-es gőzös szerelmesei sem maradnak hoppon. A Saxoniát viszont nem indítják útnak Berlinből.

Az elmúlt évek sikeres retróhétvégéit követően idén országszerte több rendezvénnyel is készül a MÁV–Volán-csoport. Első körben május 28–29-én a Hatvan környéki vonalakon lehetett utazni retró szergejes, nohabos, púposos, leós vonatokkal, a Balatonra pedig július 16–17-én érkezett meg a füstölő, zúgó, csattogó „karaván”. Az elmúlt néhány évben megszokott módon ráadásul „visszatapsolásra” is sor kerül: az augusztus 13–14-i hétvégén is dübörögnek majd a dízelmozdonyok, csühög a 424-es gőzös, búg a Samu a Balaton-parti vasútvonalakon.

Az idei harmadik retróhétvégén számos újdonsággal találkozhatnak az utasok. Jelen hétvégén a rendezők a Nohab mozdonyok rajongóinak szeretnének elsősorban kedveskedni: a kultikus mozdonytípusból egyszerre négy is fog dolgozni, Budapesttől egészen Szombathelyig! Természetesen ismét lehet majd találkozni a már megismert típusokkal is, például Szergejekkel, Púpossal, valamint az előző retróhétvégén bevetett ABbmot motorkocsival is.

A néhány héttel ezelőtt beharangozott, Berlinből érkező Saxonia expresszvonatot azonban sajnos hiába is keresnénk: a szervező lemondta azt a németországi pályafelújítási munkák miatti jelentős menetidőnövekedés miatt.

Balatonfüred–Tapolca

A Balaton északi partja mentén futó 29-es vasútvonalon idén is számos személy-, expressz- és intercity-vonat élén áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retrószerelvény. A különleges dízelmozdonyokon felül a legendás 424,247-es gőzös is menetrend szerinti vonat élén lát majd el szolgálatot: ezúttal a vékonycsíkos Bd 20-37-es gyorsvonati kocsikból álló, szolnoki Tekergő expresszt (Ex1972) húzza majd Balatonfüredtől Tapolcáig. A szerelvényt szombaton Szolnok és Balatonfüred között, vasárnap pedig ellenkező irányban (Ex1973) az eredeti színű V43 1001-es Szili villamosmozdony vontatja.

Először áll forgalomba a MÁV-Start legújabb retrómozdonya, az M41 2112 pályaszámú Csörgő, ami szinkronüzemben dolgozik majd a szintén korhű festésű M41 2103-assal Kék Hullám IC, Tekergő és személyvonat élén is.

Mindkét nap személyvonatokon közlekedik majd Balatonfüred és Tapolca között egy Bp 29-05-ös sorozatú kocsikból álló szerelvény, amit szombaton az M61 001-es Nohab, vasárnap pedig az M62 127 pályaszámú „bajszos” Szergej fog húzni.

A klasszikus piros, díszléces 628 265-ös Szergej vontatásával egy By 20-17-es, két Bhv 20-07-es és egy BDbh 82-28-as kocsiból álló, „telikék” szerelvény is jár majd.

A MÁV Rail Tours ABbmot 610-es motorkocsija szombaton délután látogat a 29-es vonalra, a jármű a hétvége többi részén Tapolca és Keszthely között dolgozik.

A Záhonyból érkező Tekergő expresszt (Ex16907) szombaton az M62 127-es Szergej továbbítja Balatonfüred és Zánka-Erzsébettábor között.

A 29-es szombati...
...és vasárnapi kottája

 

Budapest–Balatonfüred

A tavalyi és az idei balatoni retróhétvégéken eddig nagyon csekély szerepet kapott a 29-es vonal 2021-ben villamosított keleti szakasza. Ennek ellensúlyozásaként most hétvégén számos alkalmi összeállítású vonat fog közlekedni  a Balaton ezen részén is.

Visszatér a dízelvontatás is, méghozzá Nohabbal: az M61 020-as „Turcsiorrú” szombaton reggel a Déli pályaudvartól egészen Tapolcáig viszi majd az IC19700-as Kék Hullám Intercityt, vasárnap este pedig az IC19701-es Kék Hullám IC-t fogja a teljes útvonalon továbbítani.

A felsővezetékkel ellátott vonalszakaszon az eredeti színére visszafestett V63 004-es Gigant is vendégszerepelni fog: a szombat esti IC19701-est viszi majd Balatonfüredtől a fővárosig, vasárnap reggel pedig az IC19700-as Kék Hullám élén süvít majd Füredig. A vonat a megszokottól eltérő összeállítással közlekedik: kizárólag régi arculatos kocsikkal, köztük egy Apee „Kiskomfort” és egy CAF-étkezőkocsival is, melyekben az Utasellátó különleges retrókínálata várja majd az utasokat – az étlapot ide kattintva lehet letölteni. A komfortkocsiba magasabb szintű ellátást garantáló prémiumjegy is váltható. Az összeállítást képezi továbbá egy GOSA Bmz, egy DWA Bpmz, egy Bmx és egy BDmpee – mind a régi arculat szerinti színtervvel. A különleges szerelvény áramellátását pedig egy villamos-fűtőkocsi (VFK) látja majd el.

 

Keszthely–Tapolca–Szombathely

Az idei balatoni retróhétvégék egyik legnagyobb újdonsága, hogy jelentős szerepet kap a Balatonszentgyörgytől Keszthelyen és Tapolcán át Celldömölkig vezető 26-os vonal is.

A vonalat most a Nohabok fogják uralni. A Tapolca és Keszthely között közlekedő személyvonatokon jár majd a MÁV Rail Tours M61 019-es narancsszínű Nohab mozdonya egy gyorsvonati szerelvénnyel, amely két Bo 20-37-es és egy B 20-80-as kocsiból áll. Bónuszként csatasorba áll a Komplex Rail Kft. 618 629-es zöld Nohabja is: mindkét nap Szombathely felől hoz majd egy retró olajzöld kocsikból kiállított gyorsvonatot, mely három Bhv 20-07-es kocsiból és a Ddb 92-05 104-es olajzöld „nagypakliból” fog állni.

A 408 224-es Púpos a júliusi hétvégével azonos szerelvénnyel és járatokon fog közlekedni.

Szintén forgalomba áll az öttengelyes magyar motorkocsi, az ABbmot, mely mindkét nap Keszthely és Tapolca közt teljesít egy vonatpárt önállóan.

 

Samu újból

A nagy népszerűségnek örvendő júliusi próbát követően visszatér a Balaton déli partjára a 434-es (ex BVmot) sorozatú, Samu becenevű motorvonat: retró Zala Intercityként közlekedik Keszthelyre, megidézve a kilencvenes éveket. A vonat szombat reggel indul Budapestről, majd a 26 évvel ezelőtt megszokott megállási rend szerint megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon, majd Keszthelyre érkezve átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé induló, Nohabbal és retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra. A hétvége zárásaként a Samu Keszthelyről ismét Zala Intercityként megy vissza a Déli pályaudvarra.

 

Folyt. köv. hamarosan Pécsett

A szeptember 17–18-ai első pécsi retróhétvége tervezése gőzerővel zajlik, a részletes programot az eseményt megelőző hetekben teszi közzé a MÁV–Volán-csoport.

(Nyitóképünk forrása: MÁV-Start Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek