Szombaton és vasárnap újra balatoni retróhétvége!

iho/vasút   ·   2022.07.11. 12:30
nohab_balaton_retro

Ismét száll majd a 424-es gőzös, Nohabok, Szergejek, Púposok, héves Bobók, Csörgők dübörögnek majd az északi parton, a délin pedig Samu is jár majd a hétvégén.

A korábbi évek sikere után idén nyáron is visszatérnek a retróvonatok a Balaton-parti vasútvonalakra, első alkalommal július 16-án és 17-én. A rendezvény fő újdonsága, hogy a 29-es vonalon felül a Keszthely és Tapolca közötti személyvonatok többsége, valamint egyes, Keszthely és Szombathely között közlekedő személyvonat is alkalmi összeállítással jár majd.

A júliusi hétvége programja elsősorban a hazai gyártású vonatójárművekre fókuszál, eddig nem látott típusok is megjelennek majd, például az ABbmot és MDamot („Piroska”) dízelmotorkocsik, valamint a Samu becenevű, 434-es sorozatú (ex BVmot) villamos motorvonat. Idén is forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony, ráadásul egy különleges nyolcvanas évek elejére jellemző összeállítású Tekergő expresszvonat élén, melynek nosztalgia étkezőkocsijában ismét kipróbálhatják az Utasellátó különleges retrókínálatát az utasok. Visszatérnek a méltán népszerű Púpos dízelmozdonyok is, melyek közül egyszerre három is fog dolgozni menetrend szerinti vonat élén, és a MÁV-HÉV Bobói is újra munkába állnak. A szervezők a Csörgők szerelmeseinek egy dupla meglepetéssel is készülnek! Az eseményen a MÁV-Volán-csoport valamennyi tagjának járműivel lehet majd találkozni.

Tekergő expresszvonat, különleges szolgáltatással

Szolgálatba áll ismét a méltán népszerű 424 247-es gőzmozdony, amely ezúttal egy különleges, a nyolcvanas évek elejét idéző gyorsvonati szerelvénnyel közlekedik az Ex1972/1973-as számú Tekergő expresszvonatokon. A szerelvényben fut majd a WRm 029-es nosztalgia étkezőkocsi – amelyben az Utasellátó különleges retrókínálatát lehet kipróbálni –, továbbá egy első és egy másodosztályú bautzeni kocsi (A 19-80 és B 20-80 sorozat), két darab faburkolatos poznani Bo (20-37-es sorozat), egy magyar gyártású By (20-17-es sorozat), valamint egy BDbh (82-28-as sorozat) kocsi. Ugyanezt a szerelvényt vasárnap az egyetlen narancsszínű Nohab, az M61 019-es továbbítja. A WRm 029 és A 19-80 kocsik Budapest-Déli pályaudvarról indulnak, Balatonfüredig az IC19700-as számú Kék Hullám Intercityben, visszaútban az IR19711-es számú Vizipók InterRégióban közlekednek.

A retró 1. osztályú kocsi Budapest-Déli és Tapolca között közvetlen kocsiként közlekedik, amelyet Budapest-Déli és Tapolca között az IC19700-as számú Kék Hullám Intercity, Balatonfüredtől az Ex1972-es Tekergő expresszvonat, visszaútban pedig Balatonfüredig az Ex1973-as Tekergő expresszvonat, onnan Budapest-Déliig az IR19711-es számú Vizipók InterRégió vonat továbbít. Jegyek első osztályra egy útra 4990 forintos áron kaphatók, ez a helybiztosítást is tartalmazza, sőt az ár magába foglalja az Utasellátó által nyújtott finomságok fogyasztását is! A részvételi jegyek bármely MÁV-Start-pénztárban megvásárolhatók.

Egy Tekergő expresszvonatpáron jár majd a 424-es gőzös

 

Balatonfüred–Tapolca

A Balaton északi partjának ikonikus, 29-es számú vasútvonalán idén is számos személy-, expressz- és intercity-vonat élén áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retrószerelvény.

A korábbi retró hétvégéken nem látott típusként megjelenik a MÁV Rail Tours 610-es pályaszámú ABbmot motorkocsija, amely egy korban hozzáillő kék Bhv 20-07-es és egy BDbh 82-28-as sorozatú kocsit vontat majd a helyi személyvonatokon. A hétvégén két hagyományos M41-es Csörgő is fog közlekedni: szombaton szinkronüzemben a Kék Hullám Intercity élén, míg vasárnap egy három vékonycsíkos, Bd 20-37-es kocsiból álló személyvonatot továbbít az egyik. A Ganz-járművek sora itt nem ér véget: dupla Púpos által vontatott, olajzöld szerelvény is jár majd a vonalon. Visszatérnek a MÁV-HÉV Bobó mozdonyai is: a záhonyi Tekergő expresszvonatokon dolgoznak majd mindkét nap. A korábbi rendezvényekről jól ismert típusok is beállnak a forgalomba, például a „bajszos” Szergejek, valamint a retró Bzmot 343-as motorkocsi.

A 29-es vonal szombati...
...és vasárnapi retró-menetrendjei

 

Keszthely–Tapolca–Szombathely

Az idei balatoni retróhétvégék egyik legjelentősebb újdonságaként jelentős szerepet kap a 26-os számú vasútvonal is. A vonalon régen látott típusok jelennek meg: júliusban M40-es Púpos mozdonyok és az MDamot. A korhű szerelvények közül a MÁV Rail Tours 3017-es pályaszámú MDamot motorkocsija kettő vékonycsíkos Bd 20-37 kocsit továbbít majd a Keszthely és Tapolca között közlekedő személyvonatokon.

A vonalat azonban a Púposok fogják uralni, ugyanis egyszerre három is a vonalon fog dolgozni. A MÁV Rail Tours két zöld Púposa, az M40 219-es és M40 114-es mindkét nap együttesen továbbít majd Szombathely felől egy retró olajzöld kocsikból kiállított gyorsvonatot. A szerelvény összeállítását képezi a WR 252-es étkezőkocsi, három Bhv 20-07-es kocsi, továbbá a Ddb 92-05 104 pályaszámú olajzöld „nagypakli” is. Szintén egy Szombathely felől érkező gyorsvonat élén lesz látható a 224-es pályaszámú Púpos, amely két, a pályafutása vége felé közeledő, magyar gyártású, termes Bp 29-05-ös (korábbi első osztályú) kocsit és egy BDbh 82-28-as kerékpárszállító kocsit vontat majd.

2022-ben a 26-os vonal is beszáll a retrófesztiválba

 

Zala IC Samuval

A Samu becenevű BVmot motorvonat a Balaton déli partján közlekedik majd Keszthelyre retró Zala Intercity-vonatként, megidézve a kilencvenes éveket, ezzel a retróhétvégék keretein belül először jut szerephez a déli parti, 30-as számú vasútvonal is. A Samu ráadásul visszatér egyik első felhasználási területére, a szegedi 140-es vonalra is!

A Zala Intercity szombat reggel indul Budapestről, majd a 26 évvel ezelőtt megszokott megállási rend szerint megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon, ezek után megérkezik Keszthelyre, ahol átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő dupla Púposos, retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra. A motorvonat ezután menetrend szerinti Aranyhíd expresszvonatként közlekedik Balatonszentgyörgyről Kiskunfélegyházáig – a „napfény városáig” jelenleg vágányzár mellett zajló pályakarbantartási munkálatok miatt nem lehet eljutni, Kiskunfélegyháza és Szeged között pótlóbusszal kell utazni. A Samu vasárnap reggel Aranyhíd expresszként tér vissza Kiskunfélegyházáról a Balatonra, majd a hétvége zárásaként Keszthelyről a Déli pályaudvarra közlekedik, ismét Zala Intercityként.

A Samu szombati...
...és vasárnapi "kottája"

 

Idén is dupláz a Balaton

A szervezők augusztus 12-e és 14-e között a júliusi hétvégéhez hasonló programot terveznek, ekkor már jelentősebb szerepet fognak kapni a Nohabok: a tervek szerint 22 év után először egyszerre négy Nohab is menetrendszerinti vonat élén dolgozik majd a Balaton északi partján. A rendezvény alkalmából hosszú idő után ismét Berlinből egyenesen a Balatonra közlekedik a Saxonia-Express. A vonatban a Mitropa étkezőkocsi mellett olyan keletnémet nosztalgiakocsik lesznek majd, melyek régen is rendszeresen jártak Magyarországon. A keletnémet szerelvénnyel és az étkezőkocsival északi parti személyvonatokon is lehet majd utazni. Emellett a villamos vontatás szerelmesei számára is készülnek egy apró éjszakai meglepetéssel. A részletes programot az eseményt megelőző hetekben teszik majd közzé.

Beszáll Pécs is

Zajlik a szeptember 17–18-ai pécsi retróhétvége tervezése, a részletes programot az eseményt megelőző hetekben teszik közzé a szervezők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek