Szabadság Szabolcsban

Garai Szakács László   ·   2017.09.25. 16:15
vorirchcim

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszabad területté jelölt ki egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő 17 ezer 400 négyzetméteres területet. Az engedéllyel az ország jelenleg egyetlen vámszabadterülete jött létre, amely jelentősen fellendítheti a térség iparvonzó képességét és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a záhonyi térség nemzetközi áruforgalmi és logisztikai csomóponttá válhasson.

– Az engedélyt a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére, az érintett terület tulajdonosa a Záhony-Port Zrt. kérelmezte a szakminisztériumnál. A vámszabad terület fő vonzereje, hogy jelentős versenyelőnyt biztosít az ide szállító, és betelepülő cégeknek a halasztott adó- és vámfizetési lehetőséggel, valamint egyéb ösztönzőkkel és kedvezményekkel. A vámszabad terület által nyújtott lehetőségek elsősorban a harmadik országokból az Európai Unióba nyersanyagot vagy félkész terméket behozó vállalatoknak előnyös, mivel áfa- és vámmentesen tudják raktározni vagy feldolgozni az árut a területen, jelentős összeget megtakarítva – mondta el Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

(archív illusztráció: Vörös Attila)

Az MLSZKSZ szerint számos érv szól a vámszabad terület kijelölése mellett: egyrészt nemzetgazdasági érdek, hogy a Kínából és Belső-Ázsiából Európába, elsősorban Észak-Olaszországba és Dél-Franciaországba, valamint a balkáni térség országaiba irányuló vasúti fuvarok döntő hányada Magyarországon, a záhonyi átrakón keresztül jusson el rendeltetési helyére. – A jelenleg csak időszakos és nehezen előre jelezhető záhonyi logisztikai forgalom, a komoly vonzerőt jelentő vámszabad területnek köszönhetően hosszú távon nemzetközi áruforgalmi csomóponttá fejlődhet – emelte ki Fülöp Zsolt. Hozzátette, az Európai Unió területére belépő áruk vámügyintézéséből jelentős költségvetési bevétel származik az országnak, fokozza a meglévő infrastruktúra kihasználtságát, a beruházások volumenét, így számos új munkahely is létrejöhet.

Az NGM ezen döntése az MLSZKSZ szerint csak az első, elengedhetetlen lépés. Ahhoz, hogy vállalkozókat és befektetőket vonzzanak a térségbe, a következő időszakban aktív marketingtevékenységre lesz szükség. Meg kell határozni továbbá a záhonyi térség fejlődését segítő komplex kereskedelmi- és marketingfeladat-rendszert. Ehhez a kormányzat, a területet működtető vállalat és a szakmai szervezetek mielőbbi összefogására van szükség.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége reményei szerint a most kiadott engedély megnyitja az utat a térségben további vámszabad területek kijelölése előtt. Záhony ezen térségének vámszabad területté nyilvánítása kiemelkedő lehetőségeket teremt az itt dolgozó valamennyi, logisztikai, termelő és kereskedő szektorban dolgozó szereplőnek, valamint az újonnan betelepülni szándékozó cégeknek is. Az MLSZKSZ célja, hogy a térségben minden jelenlevő és a jövőben betelepülni szándékozó cégnek legyen lehetősége vámszabad terület üzemeltetési engedélyt kérni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek