Szaporodnak a termesek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.08.23. 13:45
kiskep

Európa-szerte tanúi vagyunk a jól megszokott kupés kocsik lassú, de fokozatos eltűnésének a vasúton. Mindinkább teret nyernek a termes elrendezésű vasúti kocsik és szerelvények. Nincs ez másképp a cseheknél sem, akiknél az utóbbi években rég nem látott méreteket öltött a járműpark-fiatalítás, járműbeszerzés. S még korántsincs vége...

Bhmpz típusú kocsi cseh módra<br>(fotók: České dráhy)

Korábbi cikkünk arról számolt be, hogy a Prága–Berlin–Hamburg vonalra szánt flotta első osztályú kocsijai (ugyancsak termes, Ampz típusú) valamint a kupés elrendezésű Bmz kocsik már forgalomba is álltak. Most pedig a járműfelújítás ott tart, hogy már a többcélú térrel ellátott kocsikat is csatasorba tudják állítani. Lassan mindegyik Siemens-kocsit felújítják, átalakítják a korszerű igényeknek (s a német féllel kötött szerződésben foglaltaknak) megfelelően. A Cseh Vasutak a napokban két új kocsitípust állít forgalomba a Prága–Berlin–Hamburg–Kiel vonalon. A kocsik a SZVÖR szerint a 282/283-as „Slovenská strela” nemzetközi EuroCity járaton is megfordulnak majd Prága és Pozsony között.

A Bdmpz típusú kocsiban nyolc kerékpár fér el kényelmesen

A felújított kocsikat eredetileg Bmz típusból építették át termes, többcélú kocsikká. A kilenc Bhmpz típusú kocsi hatvan utasnak ad helyet, repülőgépszerű elrendezésben egymás mögötti sorokban. Néhány helyen pedig egymással szembeni elrendezést is találunk, itt nagyobb szétnyitható kisasztalok is találhatók. A plüss ülések valamennyire dönthetőek, mindegyik ülésnél helyet kapott az USB csatlakozó és 230 voltos konnektorok is. A kocsikba wifit és korszerű külső és belső utastájékoztató rendszert is beszereltek. A kocsikba gond nélkül fel tudnak szállni a kerekes széken utazók is, a beszállótér közvetlen közelében kapnak helyet, szélesebb ajtók és nagyobb terű WC is könnyíti a közlekedésüket. A gyerekkocsival utazó anyukákról, családokról sem feledkeztek meg az átépítésnél, nekik külön négyhelyes elkülönített tér lett kialakítva, ahová a gyermekjárgány is könnyen befér.

A mozgássérültek utazására is gondoltak

A másik, Bdmpz típusú kocsiból is kilenc van, ezek hetvenkét utas befogadására alkalmasak. A kocsik egyik végében nyolc kerékpár szállítása lehetséges az oda szerelt kampóknak köszönhetően. Az utazási komfort itt is ugyanolyan, mint az előző típusnál. Mindkét kocsitípus esetében felújították a központi áramellátó rendszert, erősebb légkondicionááló berendezést szereltek be, hatékonyabb lett több műszer is, valamint a zárt rendszerű toaletteket is kicserélték.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek