Szlovén közlekedési biztost választ Brüsszel – egy másikat

MTI/iho   ·   2014.10.16. 11:49

Az európai parlamenti (EP-) meghallgatásán leszerepelő volt szlovén kormányfő, Alenka Bratusek visszalépett, miután az EP illetékes bizottságai úgy döntöttek: nem alkalmas uniós biztosnak. Őt energiaunióért felelős alelnöknek jelölte ki Juncker. Így viszont az a poszt a szerda esti sajtóközlemény szerint a szlovák Maros Sefcovicra vár, aki jelenleg is a bizottság egyik alelnöke, az intézményközi és adminisztratív ügyekért felel.

Miután Juncker mind Bulc, mind Sefcovic számára kijelölte az új feladatot, az EP illetékes bizottságainak mindkettejüket meg kell hallgatniuk, és dönteniük kell, támogatják-e kinevezésüket a megadott posztra.

Ő az (fotó: Delo/Leon Vidic)

Az Európai Parlament jogilag egyes biztosjelölteket nem utasíthat el, egyben kell szavazzon az egész testületről. Ha a biztosi kollégium elnyeri az EP többségének támogatását, az új Európai Bizottságot a tagállamok állam- illetve kormányfőiből álló Európai Tanács minden további nélkül kinevezheti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek