Tarlós: pánikra nincs ok!

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.12.20. 12:30

Mint megírtuk, az Országgyűlés, a költségvetési bizottság javaslatára kedd hajnalban 32 milliárd forintot szavazott meg Budapest számára a 35,5 milliárdos önkormányzati, helyi közlekedésre jutó keretből. Feltétele a támogatásnak az, hogy alkossák meg a fővárosi közösségi közlekedés hosszú távú koncepcióját, és azt – a kormány egyetértése után – a fővárosi közgyűlés elfogadja.

A hírrel kapcsolatban Tarlós István főpolgármester kedden délelőtt kijelentette, nem igazak azok a vádak, hogy kibabráltak volna a vidékkel, vagy jól sikerült akciót bonyolítottak le. Szerinte az önkormányzati törvény esetében igaz lehet, hogy sikert arattak, a BKV-val kapcsolatban azonban semmi esetre sem.

Mint kifejtette, nem a főváros kapott 32 milliárd forintot, hanem egy olyan módosító javaslatot fogadott el a parlament, ami szerint az eddigi 35 milliárdos normatív támogatásból három milliárdot – Budapest kivételével – bárhol felhasználhatnak az országban. Az eddig automatikusan járó 32 milliárd forintot pedig március végéig befagyasztották, tehát az eddig a BKV részére havonta hatmilliárdos adagokban adott támogatást addig nem fogja kapni a közlekedési cég.

A főpolgármester figyelmeztetett: amennyiben a döntés nem változik, februárban a fővárosi tömegközlekedés várhatóan leáll, „és ez nem blöff”. Ez pedig a káoszon túl a nemzetgazdaságnak napi 14 milliárd forintos kiesést fog jelenteni. Ezért a főváros semmilyen felelősséget nem tud vállalni – jelentette ki.

Jobbról balra: Tarlós István, György István és Bagdy Gábor<br />(fotó: a szerző)

A 32 milliárd forint lehívásához szükséges, a BKV működtetéséről szóló, átfogó koncepcióról szólva Tarlós István emlékeztetett, a kívánt koncepció éppen holnap, december 21-én lesz egy éves, ekkor nyújtották be Matolcsy Györgynek. Ezek után, a biztonság kedvéért 2011 januárjában újra elküldték azt. Az anyag egy 236 oldalas komplett intézményátalakításai koncepció, amiből 32 oldal csak a BKV működtetéséről és finanszírozásának jövőjéről szól. A főpolgármester hozzátette, a kormány augusztusban elrendelte, majd visszavonta a BKV 78 milliárdos adósságállományának kifizetését.

Pánikra nincsen ok! – jelentette ki Tarlós, majd hozzátette, Orbán Viktor eddig mindig segített megoldani a majdnem megoldhatatlan BKV-problémát, ezért csak azt tudják gondolni az éjszaka történtekkel kapcsolatban, hogy valakik pontatlanul tájékoztatták a miniszterelnököt. Véleménye szerint ez a hiba még kijavítható.

A főpolgármester csalódottan azt is elmondta, hogy ma délelőtt találkozott volna a nemzetgazdasági miniszterrel, hogy megvitassák a kialakult helyzetet, Matolcsy György azonban a találkozót fáradtságra hivatkozva lemondta.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.