Teherkocsi-javításban is jók az ukránok

iho/vasút   ·   2024.05.18. 12:00
uz_teherkocsi

A nemzeti vasút Ukrzaliznyicja (UZ) üzemei 7088 teherkocsit hoztak helyre január elejétől április végéig.

A mennyiségből 2002 kocsinál végeztek nagyjavítást, 5086-ot pedig felújítottak. A kipofozott járművek között nyitott teherkocsik, speciális kocsik, építési anyagok szállítására használt vagonok, valamint tartálykocsik szerepelnek.

Saját teherkocsijain kívül magánvállalatok gördülőállományának javítását és felújítását is végzi az UZ, ennek megfelelően idén április végéig 2900 saját tulajdonú és közel 3400 magántulajdonú tehervagont javított meg a vasúttársaság. A cég úgy számol, hogy év végéig összesen 19 ezer teherkocsit hozhatnak helyre – 2023-ban 9051 saját járművet javítottak meg vagy újítottak fel.

Az UZ az idei év első harmadában rekordmennyiségű, 30,4 millió tonna exportárut szállított az orosz invázió 2022. februári kezdete óta, ez 48,8 százalékkal több, mint a tavalyi időszakban elért eredmény. Az elsődleges áru a gabona, melyből 12,9 millió tonnát exportáltak. Ezt követi az acél és a mangánérc 12,5 millió tonnával, majd a vastartalmú fémek 1,6 millió tonnával. Negyedik helyen az építési anyagok szerepelnek, 867 ezer tonnával.

Az év első négy hónapjában az Ukrzaliznyicja tehervonatai összesen 59,9 millió tonna árut szállítottak, 28,7 százalékkal többet, mint 2023 első négy hónapban.

A vasúttársaság nyilatkozata alapján 2024-ben az egyik prioritás a teherfuvarozás volumenjének – azon belül is az export – növelése, mely rendkívül fontos az ukrán gazdaság számára. Az UZ testületi tagja, Jevhen Ljascsenko elmondta: annak ellenére, hogy az oroszok fokozták a vasúti infrastruktúra elleni támadásokat, az elmúlt négy hónapban végzett munkának köszönhetően rekordmennyiségű árut tudtak exportálni. Kiemelte: minden vasúti dolgozó munkája, mely ennek az eredménynek az eléréséhez vezetett, fontos hozzájárulás Ukrajna stabilitásához – jelenti a Railway Pro.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Pro)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek