Tényleges átjárhatóság Lőkösházánál

Kemsei Zoltán   ·   2012.08.23. 11:30
00

Az első hírek még csak a tárgyalások első fordulójának lezárásáról szóltak, amelyet 2013 elején egy újabb követne, és csak utána látnának neki a menetrend kidolgozásának. A MÁV-Trakció Zrt. legfrissebb sajtóközleménye azonban már a küszöbön álló, 2012. december 9-i menetrendváltást említi trakcióváltó napként.

A 2012-es Csíksomlyó Expressz Lőkösházán. A határ túloldalán, Kürtösön előfogatot kapott az Aranycsapat-mozdony<br>(a szerző felvételei)

Ungvári Csaba, a MÁV-Trakció Zrt., és Stefan Roseanu, a CFR Călători vezérigazgatója egyaránt üdvözölte a megállapodást, az uniós vasúti átjárhatóság fontos mérföldköveként említve azt. A román személyszállító társaság emellett tarifareformra is készül, amelynek szerves része a határátmeneti vasúti szolgáltatások újbóli felmérése.

„Igáslovak”: a Călători 40-es sorozata. Kevéssé valószínű, hogy ez a típus érkezne a Keletibe...

A vasúti átjárhatóság képe Magyarország és a környező országok között igen vegyes. Szlovákia felől rendszeresen vontatnak intercity, eurocity vonatokat a 350-es sorozatú Gorillák, a Railjetek megjelenése előtt is jártak be osztrák mozdonyok Budapestig, illetve magyar 1047-esek (470-esek) Ausztriába. Románia felé a gépcsere nélküli határátmenet a jelenlegi szerződés értelmében Lőkösháza–Kürtös felé, illetve a határ menti vicinálisokon dízelmozdonyokkal vagy -motorvonatokkal elképzelhető. A Nagyvárad–Kolozsvár útvonalon az amúgy is szükséges trakcióváltás (Püspökladánytól Kolozsvárig nem villamosított a vonal) miatt a „végig egy mozdony” eleve nem kivitelezhető.

...annál nagyobb az esélye a felújított 47-es sorozatnak

A szerződés egyelőre a lőkösházi átmenet tíz nemzetközi vonatáról (öt pár) szól, amelyeket felváltva vontatnának magyar, illetve román mozdonyok. Magyar részről a 480-as sorozatú Traxxok állhatnak csatasorba, a Călătoritól több lehetőség is fennáll. A személyszállítás állományában van ugyanis a Softronic két legújabb típusa, az MMV-től már ismert Főnix és a Transmontana is, de az ASEA-licenc mozdonyok alaptípusától (40-es sorozat) kezdve szinte az összes korszerűsített változatból vannak gépeik állományban. A síkvidéki (Budapest–Arad, jelenleg a Körös InterCity) viszonylatra akár a Končar szintén svéd eredetű mozdonya, a négytengelyes 461-es sorozat is megfelelne.

Traxx román stokkal a Keletiben. Decembertől talán Bukarestig is elhúzza a vonatot?

Kapcsolódó hírek